Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over Ahmed Ressam die in december 1999 aan de Amerikaans-Canadese grens werd aangehouden met een bom in zijn kofferbak. Ressam, getraind in de kampen van Osama bin Laden, was onderweg naar Los Angeles om daar tijdens de milleniumwisseling de luchthaven op te blazen. Verder een portret van het laatste landverdedigingssysteem; de IJssellinie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer een gesprek met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers die zijn functie nu een jaar uitoefent. Ned.3, 22.30-22.55u.

Rondom tien. Debat over de nieuwe koers van de politie met winkeliers, politieagenten en het Tweede-Kamerlid voor de VVD Atzo Nicolaï. Ned.1, 21.47-22.30u.

Vereeniging het volk is gansch de taal. Over de ontwikkelingen in de Nederlandse taal met aandacht voor het taaljaar 2001 met rap, sms-taal, Máxima en de spreektaal van Johan Cruijff. Ned.3, 22.55-23.35u.

10 lastige vragen. Jan Nagel, de grote motor achter Leefbaar Nederland, krijgt tien vragen voorgelegd die zijn geselecteerd uit vragen van internetters en de luisteraars naar de radioprogramma's Arbeidsvitaminen, Brood & spelen, Schiffers.fm en 1 op middag. Ned.1, 23.40-23.55u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht. Prof.dr. Jan Koster van de Rijksuniversiteit van Groningen vertelt waar in de hersenen de verschillende taalfuncties zitten. Ook met het geestelijk gehandicapte talenwonder Christopher Taylor die twintig talen kan spreken. Ned.3, 20.00-20.30u.

Het gevoel van de Poel. Eerste aflevering van een serie over het menselijk gedrag. In New York praat wetenschapper Howard Bloom over de oorsprong van de menselijke geest. Ned.1, 22.57-23.40u.

KUNST

Stardust. Gesprek met Hanna Schygulla, jarenlang ster in films van Fassbinder. Binnenkort treedt ze in Amsterdam op met liederen van Brecht. Ned.3, 23.35-0.35u.

FILM

The X-files: The movie. Zie TV-vooraf. Yorin, 20.30-22.45u.

Zone 39 (John Tatoulis, 1997, Australië). Ambitieus mengsel van sciencefiction, politieke thriller en romantisch drama. Soldaat overweegt in woestijn van conflictrijke higtech-samenleving de moord op zijn vrouw te wreken. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

The First Wives Club (Hugh Wilson, 1996, VS). Luchtige, vooral op one-liners drijvende satire waarin Goldie Hawn, Bette Midler en Diane Keaton in clubverband zinnen op wraak op hun echtgenoten die voor een nieuwe, jongere vrouw hebben gekozen. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

. Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997, VS). Sciencefictionkomedie vol uitzinnige actie en verrukkelijk voorspelbare visuele en verbale grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een grote kakkerlak. BBC1, 21.00-22.30u.

Crooked Hearts (Michael Bortman, 1991, VS). Psychologisch drama ontmaskert de Amerikaanse gezinsmythe. Waaier van destructieve spanningen binnen één familie centreert zich rond de moeizame relatie tussen vader Peter Coyote en oudste, rebellerende zoon Vincent D'Onofrio. Net5, 22.20-0.15u., met reclame.

. Truly, Madly, Deeply (Anthony Minghella, 1991, Eng.). Filmdebuut van latere regisseur van The English Patient over rouwverwerking vormt intelligente Britse tegenhanger van Ghost en Always. Ned.1, 23.55-1.27u.

. Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984, VS). Aantrekkelijke avonturenfilm in de stijl van de Indiana Jones-films. Schrijfster Kathleen Turner ziet haar romans werkelijkheid worden als zij met avonturier Michael Douglas in Columbia haar ontvoerde zuster gaat bevrijden. Werd in 1985 gevolgd door The Jewel of the Nile. Morgen, BBC1, 14.45-16.25u.

RADIO

De avonden. Na het gesproken uitzicht van prentenmaker Kassiël Gerrits in Arnhem een gesprek met de schrijver Alfred Birney (1951) over het Nederlands-Indische verleden en Birneys plaats in de Nederlandse literatuur. Verder een optreden van dichter Willem Jan Otten en een geluid uit het historisch archief. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Reportage over de veranderingen in ons klimaat op de lange termijn. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.