Studente ziet af van gewonnen eiland

Toen Monique de Koning (24) eind oktober vorig jaar een tropisch eiland won bij een radiospelletje van Yorin FM, was ze dolenthousiast. Haar eerste reactie was: ,,Ik heb een eiland! Gáán!'' Na twee weken bedenktijd vond de studente Bank- en Verzekeringswezen het financieel risico toch te groot.

Het eiland, Frenchman Cave, ligt voor de oostkust van Nicaragua in de Caraïbische Zee. Het heeft een oppervlakte van circa twaalf voetbalvelden en is vanuit Nederland te bereiken via Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Een vliegreis via het Amerikaanse Houston kost 3.070 euro (6.765 gulden). Managua ligt aan de westkust. De oostkust ligt hemelsbreed 300 kilometer verderop. Na een trein- of busreis over land vertrekt vanuit de haven in de kustplaats Bluefields een boot naar het eiland ruim vijf kilometer van de kust.

Frenchman Cave is verlaten. Het bouwen van een simpele houten `villa' op palen kost tussen de 11.000 tot 26.000 dollar, waarbij inbegrepen een aanlegsteiger, elektriciteit, een watervoorziening (een bron met pompsysteem) en een riool. Yorin FM heeft het eiland gekocht van de Amerikaanse makelaar Peter Tsokos. Deze runt het `Island Real Estate' in Miami, Florida. Op zijn website biedt hij verschillende eilanden te koop en te huur aan in de Caraïbische Zee. De prijs schommelt tussen de 100.000 en 520.000 dollar.

Inmiddels heeft De Koning de prijs teruggegeven aan Yorin FM. Als troost nam ze een zestiendaagse reis naar de Dominicaanse Republiek aan en een geldbedrag dat ze geheim houdt. Daar is ze ook blij mee, zegt ze. ,,Maar het eiland was een droom.''