Steunfonds voor Van Oijen

De Amsterdamse huisarts W. van Oijen krijgt financiële steun van zijn collega's. Van Oijen werd begin 2001 veroordeeld voor moord, wegens het beëindigen van het leven van een patiënte zonder de regels voor euthanasie in acht te nemen. Sympathiserende artsen hebben een fonds opgericht dat Van Oijen moet helpen de proceskosten te betalen.

Van Oijen ging in 1997 in op het verzoek van de dochter van een bejaarde vrouw om een einde te maken aan de `mensonterende situatie' waarin de moeder volgens de dochter verkeerde. De 85-jarige vrouw in kwestie was terminaal ziek. Van Oijen kreeg echter van de bejaarde vrouw zelf geen verzoek om euthanasie. Hij raadpleegde ook geen tweede arts en vulde later een verklaring van natuurlijk overlijden in.

De directeur van het verzorgingstehuis waar de vrouw verbleef, meldde de kwestie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Via de inspectie belandde de zaak bij het openbaar ministerie. De officier eiste vorig jaar negen maanden voorwaardelijke celstraf wegens moord. De rechtbank ging ervan uit dat de arts naar eer en geweten had gehandeld en veroordeelde hem zonder een straf op te leggen. Hij kreeg wel een voorwaardelijke boete wegens het frauderen met de overlijdensverklaring.

Van Oijen ging in hoger beroep en raakte door de procedure in financiële problemen. De proces- en advocatenkosten zijn inmiddels opgelopen tot 45.454 euro (100.167 gulden). De rechtsbijstandverzekering van de huisarts vergoedt slechts de helft van dit bedrag. Op de rekening van de stichting staat nu circa 11.000 duizend euro. Huisarts W.L. Bogtstra richtte de Stichting Steunfonds Wilfred van Oijen op. ,,Ik vind Van Oijen een uitstekend huisarts, die weet wat hij doet'', zegt Bogtstra.

Eerder werd tijdens een vergadering van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) een verzoek om financiële steun afgewezen. ,,In de zaak-Van Oijen gaat het niet om euthanasie, maar om stervensbegeiding, waardoor de arts niet in aanmerking komt voor ons procesfonds'', zegt NVVE-directeur B. Jonquière. ,,We wilden Van Oijen toch helpen en hebben een rekening voor hem geopend, waarop iedereen een donatie kan storten. Deze rekening is overgedragen aan de Stichting, toen deze eenmaal bestond.''