Spanje

Alonso Cano

De Spaanse kunstenaar Alonso Cano (Granada 1601-1667 aldaar) was behalve schilder ook beeldhouwer en architect. In 1638 werd hij hofschilder van de koning in Madrid. Later keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Granada, waar hij de kathedraal ontwierp. Cano schilderde vooral religieuze thema's. Zijn barokke, realistische schilderwerk is beïnvloed door zijn landgenoot Ribera, en door Rubens en Titiaan. Het Hospital Real in Granada heeft tachtig van Cano's belangrijkste werken bijeengebracht uit museale en particuliere collecties over de hele wereld. Veel van de werken zijn voor het eerst in Spanje te zien, met als een van de hoogtepunten het schilderij Juno. Aan de tentoonstelling is een congres verbonden dat in februari zal worden gehouden, in het voorjaar volgt een expositie van Cano's beeldhouwwerk. Alonso Cano. Hospital Real, Cuesta del Hospicio, Granada. T/m 19 mrt Tel. 0034 958 243060.

Trap

De trap in al zijn facetten is het onderwerp van de tentoonstelling Requiem por la escalera in het CCCB in Barcelona. Uitgangspunt vormt de geschiedenis van de trap, ooit hét visitekaartje van gebouwen, maar in de hedendaagse architectuur veelal teruggebracht tot een functionele bijzaak. De expositie, ingericht door de Catalaanse architect en trappenliefhebber Oscar Tusquets, wil een eerbetoon zijn aan de trap. Rechte, ronde, dubbele, versierde, zwevende trappen – Tusquets koos in totaal dertien modellen uit. Verder voeren maquette's, foto's, schilderijen en films de bezoekers, al traplopend van de wereld van Michelangelo tot Dalí, van Piranese tot Hitchcock, van Le Corbusier tot Frank Gehry.

En verder

: Requiem por la escalera. In Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, C/Montalegre 5, Barcelona. T/m 27 januari, di-do-vr 11-14u en 16-20u, wo en za 11-20u, zo 11-19u. Inl 0034-933064100. Erotiek van Picasso: Picasso Museum, Barcelona. T/m 20 januari. 0034 93 319 6310. Foto's van de Spaanse Burgeroorlog, in Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona. T/m 13 januari. 0034 93 622 0375. Goya, La imagen de la mujer (Het beeld van de vrouw), tentoonstelling. Museo del Prado, Madrid. T/m 9 februari Tel 00-34913302900.