Rochelle mag niet bij haar vader blijven

Rochelle Rikkers, het driejarige zusje van de vermoorde Rowena (`het meisje van Nulde'), mag niet bij haar vader blijven. De Stichting Jeugdhulpverlening Dordrecht, die de gezinsvoogdij heeft, wil het meisje zo snel mogelijk bij een pleeggezin onderbrengen.

Dat bleek gisteren op een zitting van de rechtbank in Dordrecht, waar de vader, Martin Huisman, werd gehoord. De kinderrechter was daarbij wel aanwezig, maar deed geen uitspraak.

De moeder van Rochelle werd op 18 december, samen met haar vriend, in Spanje aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Rowena, wier lichaamsdelen afgelopen zomer verspreid over Nederland werden aangetroffen. Rochelle, die zich in goede gezondheid bij de moeder in Spanje bevond, werd op 19 december onder toezicht gesteld van de Stichting Jeugdhulpverlening Dordrecht, teneinde haar zo spoedig mogelijk naar Nederland te krijgen en haar met haar vader te verenigen. De vader was op dat moment ook in Spanje en kon niet worden gehoord, zoals de wet vereist. Op de zitting van gisteren gebeurde dat alsnog.

De voogdij-instelling maakte bij deze gelegenheid duidelijk dat zij het beter acht Rochelle voorlopig op een geheim adres onder te brengen. Daar kan de geestelijke gesteldheid van het meisje worden onderzocht en kan ze worden weggehouden van de media.

De moeder van Rochelle, die nog in Spanje gedetineerd is, zou er telefonisch bezwaar tegen hebben gemaakt dat haar dochter momenteel bij de vader woont. Volgens I.Bakker, die namens de Stichting Jeugdhulpverlening Dordrecht voogdes is, vertoont Rochelle bovendien een hechtingsstoornis. Het opvallende gemak waarmee zij zich bij haar vader heeft gevoegd en waarmee zij ook met vreemden omgaat, zou daarop wijzen.

De advocaat van de vader, P.Prinsen, wijst deze redenering van de hand. De voogdes zou Rochelle slechts tweemaal kort hebben ontmoet. De advocaat heeft zelf niet de indruk dat het meisje een `allemansvriendje' met hechtingsproblemen is.

Bij de scheiding van Rochelles ouders officieel in 1999, maar het gezin bleef tot maart 2001 bij elkaar kreeg de moeder het eenhoofdig gezag over de kinderen. De vader vertrouwde er toen op, aldus zijn advocaat, dat hij met de moeder een omgangsregeling zou treffen. Dit gebeurde echter niet.

De vader had vanochtend nog geen brief ontvangen waarin hij wordt gesommeerd Rochelle over te dragen aan een pleeggezin. Als dat gebeurt, zal hij daartegen bezwaar maken.