Pinautomaten Oostenrijk twee uur lang uit de lucht

Oostenrijk, Italië en Frankrijk waren gisteren de enige leden van de eurozone waar de overgang van de nationale munt naar de euro niet vlekkeloos verliep. Zo waren in Oostenrijk gistermiddag alle geldautomaten in het hele land bijna twee uur lang uitgevallen. De computer in het centrale rekencentrum was gecrasht en de vervangende noodcomputer (back up) liet het ook afweten. Daardoor waren 2.700 geldautomaten en 60.000 loketten onbruikbaar.

Centrale bankier Alfred Scherz sprak op de Oostenrijkse televisie van ,,puur'' technische pech, die met de overgang van de schilling naar de euro niets te maken had.

In Italië was het gisteren onmogelijk om treinkaartjes te kopen of te reserveren bij de reisbureaus. Er was een storing in de software die de omrekening van lires naar euro's moet maken. Lange rijen treinreizigers bij de stations waren het gevolg.

Verder ging in Italië gisteren personeel van de Bank van Italië in staking. Dat gebeurde op initiatief van twee vakbonden die veertig procent van het personeel vertegenwoordigen. Maar volgens de bankdirectie had de staking geen invloed op de overgang naar de euro. De bank heeft 100 kantoren in heel Italië.

In Italië waren aanvankelijk onvoldoende geldautomaten met euro's gevuld. Om zes uur gisteravond zou 70 procent van de 30.000 Italiaanse flappentappers zijn omgeschakeld op de nieuwe munt. Dat betekent dat dertig uur na de omschakeling nog altijd 9.000 apparaten lires uitgaven. Daar staat tegenover dat de transitieperiode in Italië een stuk langer duurt dan in Nederland (tot 28 februari), zodat de Italianen nog tijd genoeg hebben om hun lires uit te geven.

Volgens een woordvoerder van de Italiaanse bankiersvereniging zullen eind deze week alle geldautomaten zijn gevuld met euro's.

Op de eerste werkdag van de maand kwamen traditioneel de gepensioneerden bij de banken en de postkantoren hun pensioen halen. Aangezien dat voor het eerst in euro werd betaald, ontstond er vertraging.

De rijen werden alleen maar langer doordat veel Italianen de dinsdag ook uitkozen om hun lires om te wisselen in euro's. Door de klachten en ruzies zagen diverse bank- en postfilialen (onder meer in Rome, Napels en Palermo) zich genoodzaakt om de politie in te schakelen.

Lange rijen ontstonden ook op de stations. Het loketpersoneel kon de nieuwe eurotarieven die de spoorwegen hadden vastgesteld niet achterhalen. Chaotische taferelen speelden zich ook af bij de betaalstations van de Italiaanse tolwegen. Daar moest het personeel jongleren met twee munteenheden, waarvan er één voor vrijwel iedereen nog onbekend was.

In Frankrijk heeft de ééndaagse staking gisteren bij de banken volgens de Franse autoriteiten geen noemenswaardige invloed gehad op de overgang van de franc naar de euro. Verreweg het meeste bankpersoneel ging gewoon aan het werk. Van de geldautomaten was op nieuwjaarsdag al negentig procent met euro's gevuld. Alleen Sociéte Générale werd getroffen door de staking, daar ging een kwart van de 32.000 personeelsleden in staking. De stakers eisen hoger loon, betere veiligheid en meer werkgelegenheid. De Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, had een vergeefs beroep op de stakers gedaan van hun actie af te zien.