Om naar uit te kijken

MUZIEK

Negende symfonie van Mahler

Chef-dirigent Valery Gergjev dirigeert in Amsterdam en Rotterdam zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Negende symfonie van Gustav Mahler. De Negende symfonie is de laatste muziek die Mahler voltooide en Leonard Bernstein beluisterde dan ook de dood in het wegstervende slot. Het Amsterdamse concert in de Matinee op de Vrije Zaterdag wordt rechtstreeks uitgezonden door Radio 4 en vastgelegd door de tv.

Concertgebouw Amsterdam: 5 jan om 14u15. De Doelen Rotterdam: 6 jan om 14u15. Radio 4: 5 jan 14u15 rechtstreeks; herh. 8 jan 20u02.

FILM

Ocean's Eleven

Ocean's Eleven is de vrolijke remake van de Amerikaanse film uit 1960 waarin onder meer Frank Sinatra, Dean Martin, Peter Lawford en Sammy Davis jr drie casino's in Las Vegas proberen te beroven. De leden van Sinatra's `Rat Pack' worden nu gespeeld door George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en Don Cheadle. Julia Roberts is Angie Dickinson. Regisseur van de nieuwe versie is Steven Soderbergh, die eerder Traffic en Erin Brockovich maakte en al met een aantal van de filmsterren samenwerkte.

Ocean's Eleven: première op 10 jan.

LITERATUUR

The Corrections

Jonathan Franzen schreef met The Corrections de meest besproken Amerikaanse roman van 2001 en vocht daarna een gedenkwaardige ruzie uit met talkshowhost en boekenclubbaas Oprah Winfrey. Jonathan Franzen (St. Louis, 1959) brengt ter promotie van de vertaling van The Corrections (De correcties) deze week een bezoek aan Nederland. Op 10 januari doet hij bij het John Adams Institute een openbaar interview met Volkskrant-journalist en tv-criticus Michael Zeeman. Behalve over thematiek en opbouw van zijn vuistdikke satirische familieroman zal Franzen ongetwijfeld ook ingaan op de gevolgen van de Elfde September voor de Amerikaanse literatuur en zijn reserves bij zijn verkiezing tot Boek van de Maand van Oprah's Book Club.

Jonathan Franzen bij het JAI. Do 10 jan 20u. De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam.

DANS

Rosas: Rain.

Adembenemend mooie voorstelling van de beroemde Vlaamse choreografe Anne Theresa De Keersmaeker is deze week in het Amsterdam Muziektheater te zien. Rain, gebaseerd op een verhaal van de Nieuw-Zeelandse schrijver Kirsty Gunn, is het verhaal van de voorbije jeugd en een verdronken kind, gemengd met een handleiding voor reamimatie. Ademhaling speelt een belangrijke rol. De Rosas-dansers dansen op Steve Reichs pulserende adem-compositie Music for 18 Musicians. De muziek wordt live uitgevoerd door het Ictus Ensemble en het koor The Synergy Vocals.

Rosas: Rain. Muziektheater, Amsterdam. Van 3 t/m 6 jan. Inl 020-6255455 of www.gastprogrammering.nl

BEELDENDE KUNST

Beat Streuli

De Zwitserse kunstenaar Beat Streuli (1957) maakt kleurenfoto's en video's van anonieme passanten in miljoenensteden als Londen, Tokio of Sydney. Met de telelens zoomt hij in op jonge, aantrekkelijke en hip geklede mensen die rondhangen op pleinen of zich gehaast een weg banen over drukke trottoirs. Afgedrukt op billboardformaat of geprojecteerd op grote videoschermen hebben zijn werken iets weg van verleidelijke reclames. De MKgalerie.nl toont een videoprojectie en nieuwe fotowerken van Streuli.

Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Van 6 jan t/m 10 febr, wo t/m zo 13-18u.

Malasch-MK-Cokkie Snoei, 2e Laurierdwarsstraat 64, Amsterdam. Tevens van 12 jan t/m 9 febr wo t/m za 13-18u.