Nikon: ASML respecteert octrooi niet

Bouwer van chipmachines ASML is door de Japanse concurrent Nikon beschuldigd van inbreuk op patenten. Nikon heeft een Amerikaanse commissie gevraagd de schending van de octrooien te onderzoeken.

ASML bevestigt dat Nikon op 21 december vorig jaar het bedrijf heeft aangeklaagd. Voor de schending van de patentrechten is een aanklacht ingediend bij een rechtbank in Californië. Daarnaast is de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) gevraagd ASML een verbod op te leggen op de invoer van chipmachines naar de Verenigde Staten. Het gaat om de machines waarbij inbreuk op de patenten van Nikon zou zijn gemaakt. Verder eisen de Japanners een schadevergoeding, maar de hoogte daarvan is onbekend.

Volgens financieel bestuurder P. Wennink van ASML bestudeert het bedrijf momenteel de aanklachten. ,,Het gaat om zeven lithografische patenten. Maar onze patentafdeling is nog zeker enkele weken bezig om te bekijken waar deze zaak nu precies om draait.''

De financieel bestuurder zegt vertrouwen te hebben in een goede afloop. Naar verwachting zal de zaak zeker tot het eind van dit jaar lopen. ,,Maar dit is altijd vervelend, want het kost tijd en geld.''

Sinds de overname van Silicon Valley Graphics (SVG) door ASML in oktober 2000 is in de Verenigde Staten een felle strijd ontbrand tussen het Nederlandse bedrijf en Nikon. De Japanse onderneming was in de bakermat van de chipindustrie onbetwist marktleider en hofleverancier aan Intel, de grootste chipfabrikant van de wereld.

Door het inlijven van SVG dreigt Nikon die positie te verliezen. ,,We zijn nogal succesvol, de laatste twee tot drie jaar'', zegt Wennink. ,,En als je als concurrent de juiste producten niet hebt, dan ga je je concurrenten op een andere manier dwarszitten. In onze optiek probeert Nikon nogal krampachtig haar marktpositie af te schermen.''

Patentoorlogen voeren is in de halfgeleiderindustrie niet ongebruikelijk. Het Nederlandse ASMI, dat geen enkele band onderhoudt met ASML, moest in 1998 circa 155 miljoen gulden betalen aan de Amerikaanse branchegenoot Applied Materials wegens schending van octrooien. Vorig jaar mei won hetzelfde ASMI een rechtzaak doordat D&G Glassbowing octrooien had geschonden van het Nederlandse bedrijf.