Nederland ligt bij euro's `voorop'

Van de twaalf landen in de eurozone zijn gisteren in Nederland en Frankrijk de meeste betalingen in euro's verricht. Dit heeft de woordvoerder van Eurocommissaris Solbes (Monetaire en Economische Zaken) vanmiddag in Brussel gezegd.

Volgens de woordvoerder ging in beide landen de helft van de betalingen in euro's en werd ook het wisselgeld in euro's teruggegeven. Het gemiddelde voor de hele eurozone was 20 procent. Italië lag met drie procent het verst achterop. In de supermarkten werd minder in euro's betaald omdat daar veel klanten nog van hun nationale geld afwilden.

Van grote logistieke problemen is volgens de woordvoerder geen sprake geweest. Bewoners in afgelegen dorpen beschikken volgens hem nog niet over euro's. De aanpassing van geldautomaten is vrijwel voltooid in zes van de twaalf landen, waaronder in Nederland. Inmiddels is met het uit de circulatie halen van nationale munten een begin gemaakt. Aanwijzingen voor prijsstijgingen zijn er volgens de woordvoerder niet.

Anders dan in de rest van de eurozone is in Italië door drie ministers openlijk scepsis en kritiek geuit op de invoering van de euro. Zo zei de ultrarechtse minister Umberto Rossi (Institutionele Hervorming) dat de van bovenaf opgelegde euro hem niks kon schelen en voor niemand iets betekende. Minister Antonio Martino van Defensie voorspelde met vrij grote zekerheid dat de euro op een mislukking zal uitlopen. En minister Guilio Tremonti van Financiën hekelde het idee dat de euro een eind zal maken aan oorlogen en vrede zal brengen. Minister Renato Ruggiero van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat hij de uitlatingen van zijn collega's ,,met droefheid'' had aangehoord.

euro: pagina 13