Marine redt vluchtelingen bij Kreta

Een bevoorradingsschip van de Nederlandse marine heeft gistermiddag op 40 zeemijl ten zuid-oosten van Kreta illegale vluchtelingen aan boord genomen. In totaal haalde de HMS Amsterdam met behulp van Griekse helikopters tien kinderen, een oudere man en een zwangere vrouw van het schip, dat bij zwaar weer in de problemen was geraakt. De Amsterdam werd daarbij geassisteerd door het Spaanse schip Estremadura. Beide schepen zijn op oefening in de regio. Ook de Griekse kustwacht was ter plekke. Het naamloze vluchtelingenschip dobberde rond zonder bemanning en was aan het zinken, aldus het ministerie van Defensie. Nadat er provisorische reparaties waren uitgevoerd en het directe levensgevaar voor de circa tweehonderd vluchtelingen aan boord (afkomstig uit Irak, Sierra Leone en Turkije) was geweken, hebben de marineschepen de reddingsactie overgedragen aan de Griekse kustwacht.