Manchester stijgt na zege op Newcastle

Manchester United heeft gisteravond voor eigen publiek met 3-1 gewonnen van Newcastle United. De titelhouder is de koppositie in de Engelse competitie tot op twee punten genaderd.

Op Old Trafford maakte Van Nistelrooy de openingstreffer voor Manchester United. De Nederlander scoorde voor de zesde keer op rij. Hij maakte zijn twaalfde doelpunt in de laatste elf wedstrijden. Hij heeft in de Engelse competitie al dertien keer gescoord en bezet na de Fransman Henry en de Nederlander Hasselbaink de derde plaats op de topscorerslijst.

Met zijn openingstreffer stond Van Nistelrooy aan de basis van de geflatteerde overwinning op Newcastle. Manchester begon het duel zonder de sterspelers Giggs en Beckham. De laatste mocht vijf minuten voor tijd invallen. Giggs zat op de tribune met een blessure.

Van Nistelrooy scoorde halverwege de eerste helft met een kopbal via de grond uit een voorzet van de Fransman Silvestre. De Engelsman Scholes zette Manchester met twee schoten op een 3-0 voorsprong. Van Nistelrooy werd naar de kant gehaald en gespaard voor het zware programma van de Red Devils.

In de slotfase van de teleurstellende wedstrijd maakte oud-international Shearer met een krachtige kopbal het tegendoelpunt voor Newcastle. De spits gaf hiermee zijn jubileumwedstrijd extra glans. Voor Shearer was het zijn vijfhonderdste wedstrijd op het hoogste niveau en zijn tweehonderdste duel voor Newcastle.

De verliezende trainer Robson eerder bondscoach van Engeland en trainer van Fulham, Ipswich, PSV, Barcelona, FC Porto verliet het veld met een glimlach op zijn gezicht. De grijze eminentie van het internationale voetbal staat in Newcastle op een voetstuk. Als opvolger van de Nederlander Gullit heeft Sir Bobby de middenmoter weer kleur gegeven.

Newcastle verspeelde met de tweede nederlaag binnen een week de kans om de leiding in de Premier League over te nemen van Leeds United. Door de zesde opeenvolgende zege is Manchester United koploper Leeds United tot twee punten genaderd. De titelhouder kende een matige seizoensstart. Met name de Schotse trainer Ferguson en de Franse doelman Barthez hebben de kritiek op hun functioneren doen verstommen.

De leiding van Manchester ontzenuwde de geruchten dat Ferguson na dit seizoen als coach verder gaat. ,,De situatie is niet veranderd'', zei een woordvoerder. ,,We beginnen op korte termijn onze zoektocht naar een opvolger.'' Ferguson is ruim vijftien jaar succesvol op Old Trafford. Daarvoor baarde hij als coach opzien met een Europa-Cupzege van het Schotse Aberdeen.