Kritiek winkeliers op banken over euro

De detailhandel heeft flinke kritiek op de verspreiding van eurobiljetten door de banken. De banken hadden meer biljetten van 5 en 10 euro moeten verspreiden.

Zowel het MKB Nederland, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) als de Raad voor de Detailhandel zeggen dat enkele banken zich niet aan de afspraken hebben gehouden om die biljetten via hun geldautomaten uit te geven. Winkels worden meer dan zij hadden verwacht met klanten geconfronteerd die met grote coupures relatief kleine aankopen willen betalen. Daardoor raakt het wisselgeld snel op in de winkels. Volgens de detailhandel gaven geldautomaten tot nu toe vooral biljetten uit van 50 en 100 euro.

Brancheorganisatie MKB Nederland vindt dat de banken de gemaakte afspraken hebben geschonden. In de zogenoemde klankbordgroep van De Nederlandsche Bank, die meerdere malen vergaderde over de invoering van de euro, hebben de banken toegezegd voldoende kleine coupures in de automaten te stoppen. Euro-coördinator Els Prins van MKB: ,,In 40 procent van de automaten zouden biljetten zitten van 5 euro en in alle geldautomaten biljetten van 10 euro. Verder is afgesproken dat iedereen die geld pint op zijn minst een eurotientje uit de automaat zou krijgen, ongeacht het gepinde bedrag. Dat is niet gebeurd.''

Een woordvoerder van VendexKBB (onder meer V&D, Hema, Bijenkorf en Praxis) bevestigt dat met name ABN Amro en Postbank te weinig biljetten van 5 en 10 euro verspreiden: ,,Enkele banken hebben hun belofte niet waargemaakt.'' Fortis Bank en Rabobank hebben zich volgens VendexKBB wel aan de afspraken gehouden.

De woordvoerster van Albert Heijn noemt de houding van de banken ,,vervelend, om geen ander woord te gebruiken''. Zij wijst erop dat Albert Heijn net als de andere supermarkten veel voorbereidingen hebben getroffen voor de overgang naar de euro, zoals de verkoop van setjes euromunten en het in huis halen van grote hoeveelheden euro's als wisselgeld.

Directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat de banken zich wèl aan de afspraken hebben gehouden. Hij vindt de problemen bij het wisselen ,,een weeldeprobleem''. ,,Er is nu meer geld in omloop dan was voorzien. We vullen de automaten dagelijks bij, dat is meer dan normaal.''