Johnny Kraaijkamp in `De Huisbewaarder'

Johnny Kraaijkamp (76) schittert als dakloze in Harold Pinters klassieker De huisbewaarder (1960), die zondag in Haarlem in première gaat. Zwerver Kraaijkamp wordt door een labiele jongen (Mark Ram) mee naar huis genomen en tot conciërge benoemd. Vastbesloten om nooit meer terug te keren naar de straat neemt hij langzaam het bouwvallige huis in bezit, door de jongen en zijn broer (Geert Jan Romeijn) tegen elkaar uit te spelen.

De onvermoeibare Kraaijkamp is vooral bekend als komiek (Johnny en Rijk, Het zonnetje in huis), maar hij speelde ook prachtige tragische rollen (Koning Lear, De Aanslag). De afgelopen jaren was hij in de theaters te zien in Op bezoek bij meneer Green. Met De huisbewaarder treedt hij in de sporen van de onlangs overleden toneelreus Guus Hermus, die de conciërge speelde in de oerversie van het stuk.

Van 3 t/m 6 jan Stadsschouwburg Haarlem. Tournee t/m 1 juni. Inl 0900-3005000 of www.musicals.nl