Het alter ego van Barney is weer zijn beste vriend

Met Van Barneveld, Stompé en Van der Voort telt Nederland een recordaantal darters op de Embassy.

Raymond van Barneveld, tweevoudig winnaar van de Embassy, is favoriet bij de Engelse bookmakers. Elke Britse pond die op de Hagenaar wordt ingezet, levert bij een eindzege het drievoudige op. Barney is in bloedvorm. Hij won drie grote toernooien waarbij de hele wereldtop was.

Van Barneveld treft in de eerste ronde zaterdagavond de Engelse topspeler Bobby George, die wegens zijn grote populariteit de Lakeside Country Club in vuur en vlam zal zetten. Nu al staat vast dat de sfeer geladen zal zijn vanaf het moment dat George, omhangen met gouden sieraden, getooid in een fraaie cape en met een kandelaar brandende kaarsen in zijn hand, het podium betreedt.

Van Barneveld zegt zich te verheugen op de confrontatie. Vroeger werd hij nog wel eens verscheurd door twijfel, achterklap en angst voor de toekomst, tegenwoordig is hij een zelfbewust mens. Zijn alter ego, eens zijn grootste vijand, is nu zijn beste vriend: ,,Ik ben weer van mezelf gaan houden. Laat me niet meer gek maken.''

George gokt op een mindere dag van zijn tegenstander. Als de Britse darter verliest, gaat hij de Embassy als co-commentator voor de BBC verslaan. Voor het geld doet de vijftiger het al lang niet meer. George bewoont in Colchester een eigenhandig gebouwde villa met veertig vertrekken.

Co Stompé speelt maandag in de eerste ronde tegen de onbekende Schot Mike Veitch. De Amsterdamse trambestuurder miste een deel van het seizoen, doordat hij wegens het roken van een joint geschorst was. Nadat Stompé weer was toegelaten tot het internationale circuit, besloot hij het als professional te proberen. Hij nam een half jaar onbetaald verlof. Hij vond een hoofdsponsor en gaat sindsdien zonder financiële zorgen door het leven.

Net als Van Barneveld ziet Stompé de Embassy vol vertrouwen tegemoet. ,,In potentie kan ik 'm ook winnen, maar daarvoor moet ik wel de hele week mijn beste spel laten zien.'' Stompé is geen constante darter. Hij is licht ontvlambaar en liet zich daarom in voorgaande toernooien te makkelijk gaan. Op de beslissende momenten ging het vaak fout.

De derde en onbekendste Nederlandse deelnemer aan de Embassy is Vincent van der Voort. De onlangs 26 jaar geworden darter won nog nimmer een groot internationaal evenement, maar sprokkelde voldoende punten bijeen om zondagavond zijn opwachting te kunnen maken op het hoogste podium. Van der Voort speelt dan in de eerste ronde tegen een andere debutant, Mensur Suljovic. Deze Oostenrijker is vooral bekwaam in het soft tips darts, dat heel populair is in Midden-Europa. In deze tak van sport won de uit Bosnisch Kroatische ouders geboren speler afgelopen seizoen bijna elk toernooi.

Van der Voort: ,,Ik heb eens een vreemde partij tegen hem gespeeld. Suljovic was voortdurend aan het bewegen. Als ik moest gooien, draalde hij om me heen, zwaaide hij met zijn armen en spuugde hij op de grond. Een vreemde snuiter.''

Van der Voort is onbevangen. ,,Het schijnt iets unieks te zijn. Ik laat het allemaal op me afkomen. Wie weet ziet mijn wereld er volgende week totaal anders uit.''

    • Arnout Verzijl