Griet met champagnesaus

Voor liefhebbers van de griet hoef ik hier niets te zeggen. Zij weten al dat deze vis, een nauwe verwant van de tarbot, een uiterst smakelijke vissoort is. Het witte vlees is stevig van structuur en u kunt de vis zowel in zijn geheel als in moten pocheren of smoren. Met deze klassieke wijnsaus hebt u een prachtig voor- of hoofdgerecht voor een feestmaal.

Leg de twee moten griet naast elkaar in een ruime magnetronschaal en strooi er wat zeezout en versgemalen peper over. Sprenkel er de witte wijn over en leg het deksel op de schaal. Zet even weg.

Snijd de prei in plakjes. Verhit de boter in een zware, middelgrote pan op een matig vuur en voeg de plakjes prei toe. Laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten zachtjes bakken tot hij gaar maar niet bruin is. Giet er de champagne bij, draai het vuur middelhoog en laat met eenderde inkoken. Giet er de visbouillon bij en laat het mengsel voor de helft inkoken.

Giet er de slagroom bij en laat de saus op een middelhoog vuur koken tot hij dik genoeg is om aan de achterkant van een metalen lepel te blijven hangen. Neem de pan van het vuur en passeer de saus door een fijne zeef. Gooi de prei weg en doe de saus terug in de pan. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Zet een vlamverspreider onder de pan, draai het vuur laag en houd de saus warm terwijl u de vis kookt.

Zet de afgedekte schaal met de griet circa 8 tot 10 minuten in de magnetron op 70 procent (650 watt) tot de vis gaar is. Controleer dat met de punt van een scherp mes. Als het vlees makkelijk van de graten loslaat, is de vis gaar. Verwijder het vel en de graten en schik de filets naast elkaar op twee voorverwarmde borden. Schep er wat saus over en dien op.