Euro geeft deel van zijn winst weer prijs

Op de valutamarkten is de euro vanmorgen wat weggezakt. Beleggers waren in afwachting van de eerste vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) in het nieuwe jaar. Een rentewijziging wordt nu nog niet verwacht, maar analisten houden het erop dat de ECB nog in het eerste kwartaal dit jaar wel de rente verlaagt.

Rond 10.00 uur stond de koers van de euro op 0,9010 dollar tegenover 0,9035 dollar die gisteren aan het eind van de handel in Europa werd genoteerd. De daling volgt op de sterke stijging. Gisteren, de eerste dag dat de Europese munteenheid op grote schaal in omloop kwam, liep de koers ten opzichte van de dollar op met ongeveer 1,5 procent, de grootste stijging in twee maanden.

Tegenover het pond sterling was de koersstijging van gisteren de grootste in elf maanden. Gezien de hoge stijgingspercentages is het volgens een handelaar niet verwonderlijk dat er vanmorgen wat van de koers afging.

De Amsterdamse effectenbeurs herstelde zich vanochtend van de verliezen van de vorige dag. Gisteren, op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, dook de AEX-index flink omlaag. Maar vanochtend krabbelde de graadmeter weer omhoog. Na tien minuten handel noteerde de belangrijkste graadmeter op het Damrak 503,83 punten, een stijging van 6,3 punten (1,27 procent).

Vooral de technologiefondsen stonden in de belangstelling, als gevolg van een optimistisch rapport van de chipindustrie, dat gisteren gepubliceerd werd. Rond het middaguur waren de koersen van chipfabrikant Philips en halfgeleider-toeleverancier ASML gestegen met respectievelijk 4,7 en 5,4 procent. Een van de weinige verliezers was Fortis. Analisten van zakenbank Morgan Stanley vonden het fonds overgewaardeerd, wat resulteerde in een daling van ruim 1 procent

De opgaande lijn in Amsterdam werd veroorzaakt door Wall Street, waar de Dow-Jonesindex met 0,5 en de Nasdaq-beurs woensdag met 1,5 procent waren opgelopen. Vooral de stijging van de Nasdaq-beurs, waar veel technologiefondsen staan, leverde in Europa koersstijgingen op. Dat de technosector het beter deed, verbaasde dan ook niemand. De waarde van Amerikaanse obligaties daalde nadat de Amerikaanse centrale bank liet doorschemeren dat de rente niet verder verlaagd zal worden.

Op de Londense beurs was de stemming vanochtend voorzichtig optimistisch. De FTSE 100-index stond om half een vanmiddag op 5.260 punten, na een winst van 0,91 procent. De technologie-sector zat ook hier in de lift, met winst voor telecomreus Vodafone en chipfabrikant ARM Holdings. Ook softwarefabrikant Sage (plus 4 procent) en industrieel conglomeraat Invensys (plus 4,5 procent) waren behoorlijk in trek.

De DAX in Frankfurt won na een mat begin 1,1 procent op 5.226 punten. Vooral chipmaker Infineon deed het goed, nadat het fonds gisteren al met maar liefst zeven procent was gestegen. Infineon kondigde gisteren aan dat het, in navolging van het Koreaanse Hynix, zijn prijzen voor halfgeleiders met 30 procent verhoogt. De Parijse CAC-40 vertoonde hetzelfde beeld; een winst van 1,45 procent op 4.647 punten, voornamelijk veroorzaakt door stijgende koersen van technologiefondsen als STMicroelectronics, Alcatel, Thomson Multimedia en Cap Gemini.