En wat doen de kinderen

HoofddekselIn de Middeleeuwen werd vaak stevig gevochten en als ridder kon je dan maar beter een stevige helm opde hoofd hebben, anders liep het niet goed met je af. Ridder Roderik, een middeleeuws avontuur, een expositie in het Delfts Legermuseum, gaat over ridders en dan zijn er natuurlijk ook veel zwaarden, helmen en harnassen te zien en mooie jonkvrouwen. Woensdag 9 januari is er in het museum een workshop, waarbij je na een bezoek aan de expositie een heel speciaal hoofddeksel kan maken: een zwaard-door-je-hoofd-hoed.

Workshop zwaard-door-je-hoofd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar op wo 9 jan van 14-16u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Deelname E1,20, toegang museum kinderen t/m 12 jaar E2,20, vanaf 13 jaar E4,40. Res 015-2150549.

De Foto & Het Verhaal

Ze houden van fotograferen en film en de foto's en video's het Amerikaans-Zwitserse kunstenaarsduo Teresa Hubbard en Alexander Birchler zijn ook bijna zoekplaatjes: welke film hadden ze in gedachten bij het maken van welke foto? Over De Foto & Het Verhaal gaat de workshop zaterdag 5 januari voor kinderen van 8 en 9 en 10 t/m 12 jaar in huis Marseille, Stichting voor Fotografie in Amsterdam. Eerst wordt verteld over huis Marseille en daarna wordt de expositie over het kunstenaarsduo bekeken. Na de rondleiding gaan alle kinderen samen een verhaal verzinnen en ieder kind mag een vervolgscène bedenken. En van al die door hem/haar bedachte scènes worden (polaroid)foto's gemaakt. Daarbij moet natuurlijk wel goed nagedacht worden over houding, gezichtuitdrukking, camerastandpunt, afstand etc. De polaroids worden in de mediakeuken in volgorde opgehangen en de kinderen houden na afloop een korte presentatie voor hun ouders waarbij zij aan de hand van de foto's hun verhaal vertellen.

De Foto & Het Verhaal, (foto)workshop voor kinderen van 8 en 9 jaar van 10-12u en 10 t/m 12 jaar van 14-16u op za 5 jan in Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Deelname E5,50 res 020-5318989.

SchattenIeder museum heeft mooie schatten, maar hoe beveilig je die schatten tegen rovers? Installeer je in iedere zaal camera's en zitten er 's avonds en 's nachts in een `geheime kamer' allemaal bewakers naar kastjes te loeren? In Kids Centraal van het Centraal Museum in Utrecht is er op vrijdag 4 januari een rondleiding Rovers en kunstschatten. Andere rondleidingen in Kids Centraal: ook op 4 januari: schrijf een verhaal, een cursus waarbij bij een schilderij een verhaal wordt verzonnen en daarna nagespeeld in verkleedkleren. Zaterdag 5 januari: Swingen door het museum, met een gettoblaster swingend door het museum. Welke muziek past het best bij een kleurig schilderij of middeleeuws beeld. En Vier Generaties/Familiegeheimen: leer de kunstenaarsfamilie Toorop/Fernhout kennen en ook de families van Rik, Merel, Floriaan, Renée en Nico. Zondag 6 januari Toverachtig echt, over de schilders Pyke Koch en Joop Moesman. Omdat ze met een tover-achtig licht schilderden werden ze ook wel magisch-realisten genoemd en daarom zijn hun schilderijen ook een beetje vreemd. Langs al die magisch-realisten is een rondleiding en 's middags nog een cursus Schrijf een verhaal.

In het Kids Centraal, kindermuseum van het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht op vr 4 jan: 14u Rovers en kunstschatten (6 t/m 9 jaar), 15u30: Schrijf een verhaal (9 t/m 12 jaar). Za 5 jan 14u: Swingen door het museum (6 t/m 9 jaar), 15u30: rondleiding Vier Generaties/Familiegeheimen (9 t/m 12 jaar). Zo 6 jan 14u Toverachtig licht (6 t/m 9 jaar), 15u30 Schrijf een verhaal (9 t/m 12 jaar). Res en inl 030-2362362. Toegang E3,40 voor kinderen tot 12 jaar, vanaf 13 jaar E6,81.

Liefdesnest

In de Egyptische tempel van het Rijksmuseum van Oudheden hangen allemaal takken mistletoe om te laten zien dat ook in de oudheid geliefden elkaar volgens oud gebruik zoenden en elkaar trouw beloofden. Dus als je nog wilt zoenen kan dat nog t/m 6 januari. In het museum is ook een speurtocht, waarbij je op zoek kan gaan naar goden en godinnen en allerlei liefdesparen uit de oudheid, zoals Maya, de schatkistbewaarder van Toetanchamon uit het oude Egypte en Merit, zijn vrouw. Ook worden er films over het oude Egypte vertoond en onder begeleiding van museummedewerkers kunnen cadeautjes worden geknutseld zoals een kartonnen versie van een Armeense houten wagen en zilveren beker van de expositie Armenië; verborgen rijkdom uit de bergen, die nog t/m 3 maart te zien is.

Op zoek naar liefdesparen bij de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen nog t/m 6 jan op vr van 10-17u en in het weekend van 12-17u, knutselen en films over het oude Egypte van 12-16u in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Kosten speurtocht E0,45, knutselen E1,13. Toegang kinderen van 6 t/m 18 jaar E5,50 en volwassenen E6. Inl 071-5163163.

Cursussen

Vind je wilde dieren spannend, schrijf je dan in voor de cursussen die vanaf 8 januari op dinsdagmiddag van 16-17u30 worden gehouden in het Utrechtse Atelier 2. Op de dinsdag worden wilde dieren-maskers gemaakt, -linoleum gesneden, -geschilderd, -getekend, -geplakt etc. De donderdagcursus heeft als thema droomtijd en daarbij wordt het Aboriginal Art Museum bezocht, natuurlijke verf gemaakt en ook dromen geschilderd. Alle informatie is te vinden op de website van Atelier 2: www.atelier2.homestead.com of 030-2202726/2730777.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.