EN VERDER

Volksiconen uit Rusland

Russische volksiconen, houten en koperen panelen beschilderd met afbeeldingen van heiligen, zijn t/m 6 januari te bekijken in IJsselstein. De icoon is de belangrijkste religieuze beeltenis van de Oosterse kerk, stuk voor stuk geschilderd volgens vaste regels en voorschriften. Alle 100 stukken op de tentoonstelling dateren van de 16de tot en met de 19de eeuw en komen uit particulier bezit.

De hemel aan huis. Volksiconen uit Midden- en Noord-Rusland. Stadsmuseum IJsselstein, Walkade 2. IJsselstein. T/m 6 jan. Open wo t/m zo 13-17u. Entree 2E 13-18 1 E. Inl 030-6573098 of www.stadsmuseum.nl

Tijd in de joodse traditie

In de joodse traditie speelt de tijd en het verloop van de tijd een belangrijke rol. Op joodse feestdagen wordt gewoontegetrouw stilgestaan bij vroegere gebeurtenissen die nog steeds een boodschap uitdragen. Het Joods Historisch Museum houdt op 6 januari een rondleiding met als onderwerp Tijd. Ceremoniële objecten als de omerkalander en de sjofar staan bij deze rondleiding centraal.

Themarondleiding Tijd in de joodse traditie. Joods Historisch Museum, Jonas Daniel Meijerplein 2-4, Amsterdam. Op zo 6 jan 14u30. Entree 5E of 3,50E met vriendenpas.

Bloeiende toverhazelaar

Ze lijken op oranje en gele spinnetjes, de bloemen van de toverhazelaar. De struiken bloeien midden in de winter wanneer er weinig fleurigs in de tuinen staat. In Breda is in de maanden januari en februari een uitgebreide collectie toverhazelaars te bewonderen. Deze hammameliscollectie is de liefhebberij van de heer Van Heijningen, die op anderhalve hectare grond behalve vele verschillende toverhazelaars ook mooie bomen heeft staan. Zoals de Metasequoia glyptostroboides, een boom die waarvan men aannam dat die miljoenen jaren geleden was uitgestorven totdat men in 1941 enkele exemplaren in China ontdekte.

Hamamelisrondleiding. Op 6, 13, 20 en 27 jan en 3, 10, 17, 24 feb en 3 mrt. Aanvang 14u. Entree E2,30 kinderen gratis. J. van Heijningen, Overaseweg 120, Breda. Inl 076-5655114.

Ganzenexcursie

Tijdens de wintermaanden logeren zo'n 80.000 kolganzen en rietganzen in de Gelderse Poort. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert op zondagen in januari en februari busexcursies o.l.v. een gids naar het rivierengebied bij Nijmegen: door de Ooijpolder en de Duitse Düffelt. Onderweg stopt de bus, zodat men de ganzen met verrekijker en telescoop van dichtbij kan bekijken.

Ganzenexcursie. Zo 13, 20 en 27 jan en in febr. Start 12u30 bij Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Duur circa 3 uur. Kosten ƒ11 t/m 14 jr ƒ8,50. Verrekijker meenemen. Week vantevoren inschrijven. Tel 024-3297070 of e-mail: info@natuurmuseum.nl