De allerlichtste blos wordt ontmaskerd

Een nieuw type leugendetector kan onzichtbaar blozen waarnemen met behulp van een uiterst gevoelige thermische camera. Leugenaars, onder wie terroristen, vallen zo sneller door de mand.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Honeywell Laboratories en Mayo Clinic vandaag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het apparaat bestaat uit een infraroodcamera die uiterst kleine temperatuurverschillen van 0,025 graden Celsius in het gezicht kan meten. Eerder stelden de onderzoekers vast dat bij iemand die liegt de doorbloeding van de huid rond de ogen onwillekeurig toeneemt. Deze vorm van blozen is soms niet met het blote oog te zien maar de thermische camera registreert de subtiele temperatuurtoename van de huid moeiteloos.

De nieuwe leugendetector werd getest op twintig proefpersonen. Een aantal van hen kreeg de opdracht een paspop neer te steken en deze te beroven van twintig dollar. Zij moesten hun misdaad stilhouden. Vervolgens kregen alle proefpersonen voor de camera dezelfde vraag voorgelegd: ,,Heeft u de twintig dollar gestolen?'', en werd de temperatuurreactie in het gezicht gemeten.

Het thermische meetsysteem identificeerde 83 procent van de proefpersonen correct. Driekwart van de leugenaars werd ontmaskerd en slechts tien procent van de onschuldigen werd vals beschuldigd.

Dat resultaat is beter dan dat van traditionele leugendetectoren (die onder meer transpiratie, hartslag en huidgeleiding meten), waarbij onder dezelfde proefpersonen zeventig procent van de leugenaars werd ontmaskerd, maar ook veertig procent ten onrechte als verdacht werd aangemerkt.

De onderzoekers zien de controle op luchthavens als een belangrijke toepassing van het thermische leugendetectiesysteem omdat het zich leent voor eenvoudige tests die massaal kunnen worden uitgevoerd.

In tegenstelling tot de traditionele leugendetectoren is er geen speciaal geschoold personeel voor nodig om het te bedienen. Het beveiligingspersoneel hoeft bij de controle enkel de vraag ,,Heeft u zelf uw bagage ingepakt?'' te stellen, waarna het apparaat kwaadwillenden ontmaskert.