Chocolatiers

Met veel genoegen heb ik het artikel `Winkelen zonder herrie' in deze krant van 27 december, gelezen. Gelukkig hebben wij in Zutphen nog een groot aantal bijzondere winkels zoals Friederike de Raat constateert, ,,zoals zo'n ouderwetse, rustgevende boekhandel waar je aan de gezichten ziet: hier werken nog echte bibliofielen''.

Verdergaand komt ze bij bonbonatelier Janson , ,,alwaar men miniatuurbeeldhouwwerkjes van chocola vervaardigt. Belangstellenden mogen bij de bakkers in het open atelier kijken''.

Hier maakt Friederike een kleine fout, zij praat over `bakkers', maar bakkers maken brood en aanverwante producten. Degenen die in bonbonatelier Janson werken zijn chocolatiers. En dan zijn er nog de banketbakkers die allerlei zoete en hartige heerlijkheden vervaardigen.

Drie totaal verschillende beroepen dus maar wel met raakvlakken. Door het dragen van dezelfde beroepskleding weet de buitenstaander vaak niet wie wat maakt en welke gespecialiseerde opleiding men heeft gehad.