Bulderbos ontruimd

De laatste twee actievoerders van Milieudefensie hebben het Bulderbos bij Schiphol gisteravond verlaten. Gistermiddag liet de luchthavendirectie de toegangsweg tot het bos afsluiten. Omdat het nu niet meer mogelijk was de actievoerders af te lossen, besloot Milieudefensie zich uit het Bulderbos terug te trekken.

In 1993 kreeg Milieudefensie het bos in bezit. In 1994 kochten 350 mensen er een boom. Met hun aankoop protesteerden ze tegen de voorgenomen uitbreiding van de luchthaven. Het bos ligt op het terrein waar de vijfde start- en landingsbaan van Schiphol wordt aangelegd.

De actie leek vorig jaar al beëindigd te worden, toen de gemeente Haarlemmermeer de actievoerders een dwangsom van 50.000 gulden dreigde op te leggen, tenzij de stadsbus waarin de actievoerders bivakkeerden en de wc van het terrein werden verwijderd. Daarop zetten de actievoerders hun `wake' voort in thermokleding. Nu Schiphol de actievoerders het recht op overpad heeft ontzegd, is voortzetting van de actie onmogelijk geworden.

Gistermiddag veroordeelde het gerechtshof in Amsterdam twee actievoerders van Milieudefensie die 1999 de luchtverkeerstoren beklommen. Het hof acht hen schuldig, maar legde de actievoerders geen straf op.

Het protest tegen Schiphol is volgens Milieudefensie met de ontruiming van het bos niet voorbij. ,,We blijven actie voeren tegen uitbreiding en voor betere milieunormen voor de luchtvaart'', aldus een woordvoerder.