Bonbons

Journalisten komen kennelijk uit Amsterdam, en hun visie op Nederland is vergelijkbaar met die van een Texaan op de Verenigde Staten.

Dit bedacht ik me weer eens toen ik in de krant van 27 december een stukje las over: waar vinden we de lekkerste bonbons. In Amsterdam natuurlijk!

Na een uitgebreid onderzoek waarbij maar liefst vijf Amsterdamse bonbonmakers werden betrokken en één ondernemer uit Rotterdam, concludeert het panel middels de kop van het artikel dat de lekkerste bonbons uit de hoofdstad komen. Voor de duidelijkheid: ik heb geen verstand van bonbons en het kan me geen lier schelen waar de `goede adresjes' zijn. Maar dit onderwerp is wat mij betreft wel een typisch voorbeeld voor `het Amsterdamse Dagblad'-effect dat NRC Handelsblad in zijn greep houdt.

Soms zie ik paginagrote artikelen over een wijk in Amsterdam. Of recepten waar verwezen wordt naar leveranciers in deze stad. Of er worden straatnamen of wijken genoemd in artikelen waarbij ik dan maar moet aannemen dat die zich in de hoofdstad bevinden.