Banken geven meer kleine eurobiljetten

De Nederlandse banken gaan via de geldautomaten meer bankbiljetten van vijf, tien en twintig euro leveren. Hiermee willen ze voorkomen dat een tekort aan wisselgeld in winkels ontstaat.

Dit hebben banken, De Nederlandsche Bank (DNB), detailhandel en geldtransporteurs vanochtend besloten na beraad dat volgens de detailhandel `spoedoverleg' was, maar volgens de centrale bank niet.

Na de introductie op nieuwjaarsdag en na gisteren (de eerste werkdag met de nieuwe munt) volgt zaterdag, de `traditionele boodschappendag', een nieuwe test voor de euro. Juist dan is er grote behoefte aan wisselgeld.

De verspreiding van eurobiljetten met een kleine waarde wordt uitgebreid omdat voor veel winkels vandaag een tekort aan wisselgeld dreigde. Tot nu toe werden via de geldautomaten vooral biljetten van 50 euro uitgegeven, waardoor winkels veel euro's wisselgeld moesten terugbetalen. De Nederlandsche Bank en de banken hebben op verzoek van de detailhandel nu afgesproken dat winkels die daarom vragen extra bevoorraad kunnen worden met eurobiljetten.

De banken hebben vorig jaar beloofd veel kleine eurobiljetten van vijf, tien en twintig in hun geldautomaten te doen. Volgens de detailhandel zijn de banken die afspraak niet nagekomen. VendexKBB stelt dat met name ABN Amro en Postbank hun belofte hebben geschonden.

Directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat de banken zich wèl aan de afspraken hebben gehouden. Hij vindt de situatie een ,,weeldeprobleem''. De banken vullen de geldautomaten dagelijks bij: ,,Dat is meer dan normaal.''

Bij een grote Hema-vestiging in Rotterdam bleek gisteren het wisselgeld op. Ook bij andere Hema's en warenhuizen van Vroom & Dreesmann dreigt vandaag een tekort aan eurobiljetten, aldus een woordvoerder van moederconcern VendexKBB. Hij hoopt dat de maatregelen die vanochtend zijn genomen dit kunnen voorkomen.

Bij supermarktconcern Laurus (onder meer Edah, Super de Boer en Konmar) raakt het wisselgeld vandaag of morgen op. ,,Het begint nu een probleem te worden'', aldus een woordvoerder. ,,Als er geen extra maatregelen worden genomen, hebben we geen wisselgeld meer.''

Net als Albert Heijn, dat met dezelfde problemen zit, dringt Laurus er bij klanten op aan te betalen met pinpas of gepast geld. ,,Betalen klanten met te grote biljetten voor te kleine boodschappen, dan kunnen de supermarkten deze grote eurobiljetten weigeren'', aldus de woordvoerder van Laurus. Ook bij Albert Heijn lopen klanten de kans dat grote biljetten worden geweigerd.

De meeste banken zijn morgenavond open, evenals zaterdag tussen 10 tot 14 uur, om het wisselen goed te laten verlopen.

euro: pagina 11 en 13

dossier euro: www.nrc.nl