Acteur Tantai verdacht van moord in 1980

Een van de acteurs uit de veelgeprezen film Kandahar over Afghanistan onder het Talibaan-bewind, wordt verdacht van moord op een Iraanse diplomaat. Dat meldt het Britse dagblad The Independent.

De moord zou 20 jaar geleden zijn gepleegd door de nu 51-jarige Hassan Tantai, die destijds David Belfield zou hebben geheten. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is het vrijwel zeker dat het hier om een en dezelfde persoon gaat. Tantai speelt in de film de rol van een Afrikaans-Amerikaanse dokter die werkt in de Afghaanse woestijn.

Een man met de naam David Belfield – aangenomen wordt dat hij een Amerikaan was die zich had bekeerd tot de islam – wordt al jaren gezocht voor de moord op Ali Akbar Tabatabai, die openlijk kritiek placht te uiten op het fundamentalistische regime van de Iraanse ayatollah Khomeini. Tabatabai werd in 1980 voor zijn huis in Washington doodgeschoten door een als postbode verklede man. Volgens het openbaar ministerie werd de moord gepleegd in opdracht van het regime van de ayatollah. ,,We zijn ervan overtuigd dat de man die in de film speelt David Belfield is,'' zo verklaarde Doug Gansler, officier van justitie van Maryland, voor ABC News. ,,Hij is een moordenaar en een terrorist.'' De nabestaanden van de vermoorde diplomaat hebben de Amerikaanse justitie gevraagd om Tantai voor het gerecht te brengen en de film uit de roulatie te nemen.

In een recent interview heeft Tantai toegegeven dat hij de afgelopen decennia verschillende malen van identiteit is veranderd, maar hij voegde eraan toe dat zoiets niet ongebruikelijk was onder Amerikanen van zijn generatie uit de jaren zestig, aldus The Independent.

De regisseur van Kandahar, Mohsen Makhmalbaf, heeft zowel in Europa als in Amerika veel lof gekregen voor zijn film, die is opgenomen met amateur-spelers. President Bush gelastte zelfs een vertoning van Kandahar op het Witte Huis. Makhmalbaf heeft gezegd niets te maken te willen hebben met de ontstane controverse. ,,Ik vraag mensen die in mijn films spelen nooit wat ze daarvóór hebben gedaan en ik volg ook niet wat ze doen als de film af is,'' zei hij.

Kandahar beleefde ruim een half jaar geleden zijn première tijdens het filmfestival van Cannes en won de Federico Fellini prijs van de Unesco. De film gaat over de tocht die een naar Canada gevluchte Afghaanse journaliste, die illegaal de Iraans-Afghaanse grens is overgestoken, onderneemt naar Kandahar, de toenmalige machtsbasis van het Talibaan-regime. Kandahar is deels documentair, deels gefictionaliseerd.