Wij zijn de besten

We hebben voor onze unieke gulden in ieder geval iets in de plaats gekregen: het wereldkampioenschap euro invoeren. Volgens de wereldkampioen zelf, die ook als wedstrijdjury fungeerde. Ook zonder eigen munt is Nederland nog steeds de beste en dat is een hele troost. Topbankier Nout Wellink wijdde er een hele persconferentie aan, die in het Journaal kwam. Alles waar euro op stond was groot nieuws. Ook Wellinks Nederlandsche Bank, die na dit karwei niets meer heeft te doen, blijft de beste.

Het Journaal gunde ons een blik op het gestumper in andere landen. Een teleurgestelde Fransman kreeg bij de bakker slechts francs terug. Nee, dan de Nederlandse pomphoudster, die op een briefje van honderd gulden voor een pakje sigaretten euro's terugbetaalde. Onze tankstations zijn niet voor niets wereldrecordhouders overwinst, Nederlandse Bankjes. Daar zette deze pomphoudster voor de camera een stukje service tegenover.

Voor een internationale prijsvergelijking had het Journaal wijselijk geen benzine genomen maar Coca-Cola. Journaal-presentator Philip Freriks hield een zedig bedekte gezinsfles voor de camera maar bij de Duitse en Franse correspondenten kwam het beroemde merk vol in beeld. Daar hebben ze niet zo'n goede waakhond tegen sluikreclame als hier.

Daarna kwamen de winnaars van de Postcodeloterij in beeld, meer dan tien miljoen als loon voor hun onbaatzuchtige goedgeefsheid.

Big Brother the Battle werd gewonnen door Sandy, de vrouw die op vrouwen valt. Volgens De Telegraaf was de pottenlobby hiervoor verantwoordelijk. Honderden lesbiennes van de afdeling Noord-Holland van de lesbische vrouwengroep 7152 hadden zondagavond op haar gestemd. De vrouwengroep zag haar als ,,groot voorbeeld'' omdat ze openlijk voor haar seksuele geaardheid uit komt. Maar Sandy zou zeker geen kampioen zijn geworden zonder de spreekwoordelijke Nederlandse tolerantie.

Er was zoveel om trots op te zijn. De beste minister van Financiën die in de smaakvolste stad Maastricht de schitterendste euroboom in het licht liet baden. En vervolgens de mooiste biljetten uit de snelste geldautomaat haalde.

Bij zoveel alledaagse hulde is cabaret het beste contrapunt, de enige oppositie die Nederland rijk is. De conferenciers zeggen het allemaal net wat gedurfder. Nergens is het genre zo populair en zo goed als hier.

Het is waar, bij Youp van 't Hek weet je zo'n beetje van tevoren waar hij het over zal hebben, kleinburgerlijke miezerigheid. Bij Freek de Jonge blijft het thema altijd een verrassing. Zijn oudejaarsconference meanderde langs moslims, onze vroegere godsdienstoorlogen en uitverkoopcentra. Van dominee is hij wijze clown geworden, rusteloos op en neer hippend tussen zijn grappen. Sober decor met kranten, matig met moralisme, rustig in tempo, zodat ik vrijwel niets miste. Subtiele mimiek, bijvoorbeeld hoe hij als kleine jongen angstig met de rug tegen de muur langs de katholieke kerk liep. En dan zag je hem tussendoor oplettend kijken naar zijn publiek, gerustgesteld als er werd gelachen. Ja, het is nog aan tussen hem en ons.

Ook van Van 't Hek, die zaterdag confereerde, ben ik liefhebber. Als ik dat zeg, krijg ik wel eens verbaasde reacties. Alsof mijn lievelingsgerecht appelmoes met geconfijte kers bij Van der Valk is. Sommigen vinden zijn taalgebruik te grof, maar dat is niet meer zo. Anderen herkennen de grappen niet. Ze zijn grote geesten en behoren niet, zoals ik, tot de kleinburgerij, die tegelijk zijn publiek en zijn doelwit is. Dat kleinburgerlijke publiek heeft wel zelfspot. Hij is het brutale opneukertje dat aan de toog het hoogste woord voert en iedereen aan het lachen brengt. Over trends in geld vergaren en uitgeven. Over de Postcodeloterij, graaien voor het goede doel. Over sleetse huwelijken en mensen die te lang bovenop elkaar hebben gezeten, zaken waar Holland groot in is.

Dan was er ook nog een zondagconference van Lebbis en Jansen, hoge sopraantjes vergeleken bij de volle theaterregisters van emotie en lach die werden opengetrokken door de ervaren Freek de Jonge en Youp van 't Hek. Die twee waren afgelopen dagen de besten.