Vliegende koelkasten luiden Zuid-Afrikaans nieuwjaar in

Het meest opvallend in de Zuid-Afrikaanse nieuwjaarsnacht waren de koelkasten. Sommigen kwamen van driehoog, andere van tien. Even na twaalven kwamen ze in een regen van stenen, lege flessen, bedden en ander meubilair naar beneden.

Het schijnt bij een jarenlange traditie te horen die in een van de meest criminele en gewelddadige wijken van Johannesburg, Hillbrow, wortel heeft geschoten.

,,Alles wat ze thuis kunnen vinden, gaat over de reling'', zegt woordvoerder Naidoo van het lokale politieteam dat gisternacht ondanks de hitte van de afgelopen dagen was uitgerust met helmen, kogelvrije vesten en gepantserde wagens. Samen met 70 legersoldaten hebben de 250 agenten de nacht grotendeels zigzaggend doorgebracht.

Volgens de woordvoerder zaten tussen het huisvuil en de meubels die van de balkons werden gegooid ook ovens, televisies en videorecorders. ,,Veel van het spul zat nog verbazend goed in de verf.'' Vergelijk het met de psyche van een kind, stelt Naidoo voor. ,,Alleen een kind gooit voor de kick van het lawaai.''

Veel bewoners gooien echter ook in de hoop iemand te raken, in het bijzonder de politie die niet erg populair is in de buurt. De buurt ontving de speciale eenheden van politie en leger bij aankomst met een koor van boegeroep en gefluit.

Hillbrow was tot het begin van de jaren negentig een populaire uitgaansbuurt voor blank en zwart in Johannesburg. De wijk huist nu vooral illegale immigranten uit andere delen van Afrika en is berucht om de vele moorden en berovingen. Net als voorgaande jaren had de politie op oudejaarsnacht de toegangswegen tot Hillbrow afgezet om te voorkomen dat passerende automobilisten zouden worden beschoten of gestenigd.

Gisternacht gooiden onbekenden de ramen in van langs de kant van de straat geparkeerde auto's, beschoten politiewagens en vuurden behalve kogels ook vuurwerk af. Volgens de politie gebeurde dat vooral horizontaal.

Negenveertig mensen raakten gewond door vallend meubilair, twee mannen werden gedood in een vuurgevecht en de politie verrichtte 300 arrestaties. De woordvoerder: ,,Het was rustiger dan andere jaren.''