Vanouds alert met geld

Premier Simitis lichtte als eerste Griek een eurobankbiljet uit de automaat, enkele minuten na nieuwjaar tijdens een feestje bij de Bank van Griekenland. Op nieuwjaarsdag volgden tallozen hem ondanks het regenachtige weer.

De enige handelaar op het Plein van de Grondwet die zich niets gelegen liet liggen aan de nieuwe munt, was de man die paraplu's bleef verkopen voor 1.000 drachmen. Zo'n oud duizendje, ruim twee euro, is het enige houvast voor de Grieken voor wie het omrekenen van een euro, ruim 340 drachmen, geen eenvoudige taak is. Maar zij zijn vanouds zeer alert in het denken in geld, en de eerste dag leverde dan ook weinig problemen op.

De proef op de som moet komen als op 3 januari de winkels opengaan, maar de honderden kiosken in het stadscentrum verschaften gisteren reeds een voorproefje. Vele kioskhouders bleken zich verrassend goed op de nieuwe toestand te hebben voorbereid en Europees wisselgeld in voorraad te hebben. Wat moeizamer ging het met de duizenden taxi's, waarvan de meeste taximeters nog niet op de euro (evró) zijn ingesteld. Maar ook daarbij lijkt het niet tot noemenswaardige problemen te zijn gekomen.

Tevoren hadden veel luidkeels mopperende Grieken `zien aankomen' dat met de evró alles duurder zou worden, want alles zou naar hun verwachting naar boven worden afgerond. Er zijn echter ook al enkele afrondingen naar beneden bekendgemaakt, bij het openbaar vervoer. De sfeer op de eerste dag was opvallend vrolijk, alles ging met een animo en flair die voor velen als een aangename verrassing kwam.

Waarschijnlijk speelt daarbij mee het feit dat de Grieken weinig melancholie vertonen bij het afscheid van de drachme (dat pas eind februari wordt voltrokken). Dat deze munt een geschiedenis heeft die ruim 2.500 jaar teruggaat, zegt hun niet zo veel. De drachme is voor de Grieken vooral een munt waarmee je tot voor kort in het buitenland niet terecht kon, die voortdurend devalueerde en waarmee je maar heel weinig buitenlandse muntsoorten kon inwisselen door allerlei strenge restricties.

De drachme, kortom, was, om een tegenwoordig veel gebruikt adjectief te gebruiken, `mísero'. De regering van premier Simitis kon dan ook op deze nieuwjaarsdag een flinke portie propaganda binnenhalen.