Valse start Pete Sampras

Pete Sampras maakte vanochtend een valse start in het nieuwe tennisseizoen. De voormalige nummer één uit Amerika verloor in het hardcourttoernooi van het Australische Adelaide in de eerste ronde. Zijn ongeplaatste landgenoot Todd Martin was met 3-6, 6-3 en 6-4 te sterk. ,,Dit is geen ideale voorbereiding op de Australian Open'', zei Sampras.

De Nederlanders Sjeng Schalken en Dennis van Scheppingen begonnen het nieuwe jaar wel met overwinningen. In Adelaide bereikte Schalken zonder moeite de tweede ronde door een zege in twee sets (6-3 en 6-2) op de Amerikaan Alex Kim.

Van Scheppingen reisde met de zege bij de KNLTB Masters op zak naar Chennai in India. Tegen de als zevende geplaatste Tsjech Michal Tabara kwam hij moeizaam op gang en moest de eerste set met 6-4 afstaan. Hij herstelde zich knap door de partij daarna met 6-3 en 6-4 naar zich toe te trekken.

Peter Wessels kreeg in India kansen tegen de als derde gerangschikte Fransman Fabrice Santoro. De tiebreak van de eerste set ging lang gelijk op, maar de Nederlander verloor met 8-6. In de tweede set maakte de Franse tennisser het met 6-3 af.

Ook Seda Noorlander begon met verlies. De Haagse drong weliswaar via de kwalificaties door tot het hoofdtoernooi, maar trof daarin direct de als vijfde geplaatste Russin Tatjana Panova. Deze was iets te sterk: 7-6 en 6-3. Noorlander had in de voorronde achtereenvolgens de Nieuw-Zeelandse Baker, de Tsjechische Bensova en de Russin Rodionova verslagen.

Anna Koernikova zag haar kansen op een eerste toernooizege stijgen. Zelf won de Russin met 7-6 en 6-2 van Cara Black uit Zimbabwe, terwijl belangrijke concurrentes het gisteren lieten afweten. De Spaanse favoriete Angeles Montolio had niets in te brengen tegen de Russin Alina Jidkova: 6-3 en 6-1. De als vierde geplaatste Spaanse Conchita Martinez vloog er in de eerste ronde uit tegen de Amerikaanse Kristina Brandi: 7-6 en 6-3.

Goran Ivanisevic begon het nieuwe tennisjaar in Qatar. De aflopen maanden vervulde de Kroaat zijn dienstplicht. De verrassende winnaar van Wimbledon in 2001 versloeg in zijn eerste partij in Doha de Oostenrijker Stefan Koubek met 6-4, 3-6 en 6-3.