Turken boos over EU-lijst

Turkije begint een campagne om de Koerdische arbeiderspartij PKK en de extreem-linkse DHKP-C alsnog op de Europese zwarte lijst van terreurorganisaties te krijgen. De lijst werd vorige week bekendgemaakt door de ministers van Justitie van de Europese Unie.

De Turkse ambassade in Den Haag probeerde vanochtend zo snel mogelijk een afspraak te maken met het ministerie van Buitenlandse Zaken om het ongenoegen van Ankara over te brengen. ,,Wij hebben instructies en de officiële reactie van onze regering op de EU-lijst ontvangen. Die willen wij als het kan vandaag nog overhandigen aan Nederlandse autoriteiten'', aldus Tolga Uncu, eerste secretaris van de Turkse ambassade.

De Turken hopen dat de PKK en de DHKP-C, die zij verantwoordelijk achten voor tienduizenden doden, op termijn alsnog als terroristisch worden bestempeld door de EU. De zwarte lijst is namelijk niet definitief. De EU-ministers willen ten minste eens per half jaar bekijken of de lijst moet worden uitgebreid. Vooral Nederland zou verantwoordelijk zijn voor het ontbreken van de PKK op de zwarte lijst. Volgens Den Haag kan de PKK niet meer als gewelddadig worden beschouwd, sinds PKK-leider Öcalan, die momenteel vastzit in een Turkse cel, de strijd heeft opgegeven.

Nederland heeft zich ook in het verleden de woede van Ankara op de hals gehaald door zijn `soepele houding' jegens de PKK. In 1995 kon Turkije niet voorkomen dat het Koerdisch Parlement in Ballingschap in Den Haag werd opgericht. België bleek eerder wel gevoelig voor de Turkse druk. De toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Van Mierlo, weigerde in te grijpen, waarop Turkije Nederland als een onbetrouwbare partner aanmerkte.

Turkije reageerde in 1999 ook furieus op Nederlands besluit om de oprichting van het Koerdisch Nationaal Congres toe te staan. Turkije zal het dit keer waarschijnlijk niet zo hard spelen als destijds. Turkije wenst koste wat kost toegelaten te worden tot de Europese Unie. Ankara zal nu vooral een beroep doen op het ,,gezond verstand'' bij Europese bondgenoten, zo heeft premier Ecevit in Turkse kranten laten weten.

Volgens Dick Leurdijk van het Instituut Clingendael zou het ,,een blamage'' zijn voor Nederland als de PKK alsnog op de lijst zou komen. ,,Het zou betekenen dat Nederland al die jaren onderdak heeft geboden aan terroristen. Nederland heeft jaren geleden een politieke keuze gemaakt, door de PKK ruimte te geven voor manifestaties.'' Leurdijk sluit echter niet uit dat de PKK als terroristisch zal worden aangemerkt. ,,Het politieke klimaat verandert, ook in Nederland.'' Het Tweede-Kamerlid Verhagen (CDA) stelde eerder in deze krant dat het ,,logisch'' zou zijn als Nederland, net als Duitsland, de PKK zou verbieden.