Thuisverlies Chelsea tegen Southampton

Chelsea is het nieuwe voetbaljaar in Engeland begonnen met een 4-2 thuisnederlaag tegen Southampton. Leeds United is na een 3-0 zege op West Ham United de nieuwe koploper in de Premier League.

Chelsea, dat in december vorig jaar te sterk was voor de topclubs Manchester United, Liverpool en Leeds United, kon het op eigen veld niet bolwerken tegen Southampton. De traditionele degradatiekandidaat won na een 2-1 achterstand met 4-2 op Stamford Bridge. Na de vroege openingstreffer van Beattie voor Southampton scoorden de Nederlander Hasselbaink en de IJslander Gudjohnsen voor Chelsea in de eerste helft. Spits Jerrel Hasselbaink bracht zijn totaal op veertien competitietreffers en staat achter de Fransman Henry van Arsenal op de tweede plaats van de topscorerslijst.

Chelsea speelt dit erg wisselvallig. Het vreemdelingenlegioen uit Londen wisselt prachtige overwinningen met knullige nederlagen af. Het elftal van de Italiaanse coach Ranieri bezet de zesde plaats na de nederlaag tegen Southampton. In de tweede helft bleek de minst gepasseerde defensie van de Premier League opeens kwetsbaar. Pahars, Marsden en weer Beattie vonden gaten in de verdediging van Chelsea en zorgden voor een verrassende 4-2 zege voor Southampton.

Door een 3-0 overwinning op West Ham United werd Leeds United de nieuwe koploper in de Premier League. Leeds stond al snel met 2-0 voor. De Australiër Viduka maakte beide treffers voor Leeds, dat eind volgende maand in de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi tegen PSV speelt. Fowler scoorde na de pauze ook nog voor de thuisploeg. Doordat het duel tussen Leicester en Arsenal werd afgelast en Newcastle pas vandaag op bezoek gaat bij Manchester United, leverde de winst Leeds de koppositie op.

De eerder onttroonde lijstaanvoerder Liverpool kwam op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Bolton Wanderers. Gerrard zette het nog steeds door assistent-coach Thompson geleide Liverpool na 50 minuten op aangeven van Owen op voorsprong. De gelijkmaker van de voet van Nolan was verdiend. Knappe reddingen van de Poolse keeper Dudek, die vorig najaar werd overgenomen van Feyenoord, voorkwamen de eerste zege van Bolton op Anfield Road sinds 48 jaar.

Het debuut van aanvaller Cole bij Blackburn Rovers was niet succesvol. De Engelse international was overbodig geworden bij Manchester United. Tegen Tottenham Hotspur leed Blackburn de zesde nederlaag uit de laatste zeven competitiewedstrijden: 1-0.