Tegenstrijdige gevoelens

In Ierland, waar anti- en pro-Europese gevoelens vorig jaar om voorrang streden, probeerde premier Bertie Ahern de nieuwe munt gezag en gezicht te geven. Bij zijn buurtwinkel in Dublin kocht hij gisteren vroeg een rozijnencake, een zak peren en een pak melk met de euro's die hij van zijn Belgische ambtgenoot Verhofstadt had gekregen tijdens de jongste EU-top in Laken.

Dat gebaar was van een ,,enorme'' symboliek, zei Ahern, want de nieuwe munt luidt het laatste stadium van Europese economische en monetaire unie in. Voor de Ieren is dat onzeker gebied. Want in het verlengde ervan liggen twee heikele punten: de mogelijkheid van een uniformer belastingstelsel en de bijna-zekerheid van EU-uitbreiding naar het oosten.

Het eerste initiatief zou Ierland, met zijn lage vennootschapsbelasting, als toplocatie voor buitenlandse firma's bedreigen.

Het tweede initiatief hebben de Ieren vorig jaar na de top van Nice in een referendum afgestemd. Ahern moet alle zeilen bijzetten om het ene initiatief te beteugelen en het andere besluit te laten terugdraaien. Een aarzelende euro-introductie is het laatste wat hij in een verkiezingsjaar kan gebruiken.

Op de eerste dag, een vrije, was daarvan nog niet veel te merken. Sommigen klaagden over de pubs die weigerden Ierse punts aan te nemen. Wedkantoren, traditioneel in vol bedrijf op nieuwjaarsdag, zeiden dat ze veel te veel Iers muntgeld moesten aannemen en te weinig eurostukken hadden voor het wisselgeld. ,,Wij doen zo het werk van de banken'', aldus een bookmaker in Limerick. Vandaag beginnen banken en postkantoren tot 500 Ierse pond per persoon in euro's te wisselen. Bij de centrale bank stond gisteren al een lange rij. Al had dat volgens sommigen te maken met de gratis warme whiskey die je er kreeg.