Technologie in trek op eerste handelsdag

De Amsterdamse beurs is het jaar voorzichtig begonnen. De technologiesector stond in de belangstelling terwijl het grootste fonds, Koninklijke Olie, in de verkoop ging. De AEX, de beursgraadmeter, stond rond het middaguur op 501,74 punten, een verlies van 1 procent.

De beurs had vanmorgen weer eens te maken met technische problemen. Er wordt wel normaal gehandeld, maar er zijn problemen met het doorgeven van de stand van de index. De euro steeg vanmorgen naar 0,90 dollarcent, een stijging van 1,2 procent.

Er was vooral interesse in de verliezers van vorig jaar. Kabelbedrijf UPC stond op een winst van 3,6 procent en is nu 0,54 eurocent waard. Ook KPNQwest, KPN en Versatel zagen de koers oplopen. De technologiesector heeft profijt van het nieuws uit Zuid-Korea dat verschillende grote chipmakers daar hun prijzen weer willen verhogen.

De verliezer van de ochtend was Koninklijke Olie. De energiegigant verloor 3,3 procent tot 55 euro. Het aandeel heeft last van de olieprijs die nog steeds onder de 20 dollar per vat staat. Daarnaast zijn er sterke speculaties dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en andere olie-landen zich niet volledig zullen houden aan de afspraak om de productie te beperken. Vorige week werd besloten de productie met bijna 2 miljoen vaten per dag te verlagen.

De financiële waarden, die last hebben van de crisis in Argentinië, lieten een verdeeld beeld zien. ABN Amro won 0,2 procent op 18,13 euro en Aegon stond stabiel op 30,38 euro. ING en Fortis verloren echter terrein. ING daalde met 0,8 procent naar 28,40 euro en Fortis noteerde 28,86 euro, een verlies van 0,8 procent.

De Europese beuzen begonnen in de meeste gevallen lager. De FTSE-index in Londen won 0,2 procent op 5,230 punten, de DAX in Frankfurt verloor 0,7 procent op 5,122 punten en de CAC-index in Parijs noteerde een min van 0,6 procent op 4,597 punten. In Parijs verloor olieconcern TotalFinaElf 1 procent. Het Britse BP, dat maandag terrein verloor terwijl de meeste beurzen dicht waren, wist met 0,8 procent te stijgen. De chemie-sector was één van de weinigen die winsten boekten. Basf steeg 1,1 procent, Hoechst boekte een winst van 2 procent en Bayer stond 0,8 procent hoger.

In New York waren de beurzen maandag geopend, maar er werd geen winst geboekt op de laatste handelsdag. De Dow-Jonesindex sloot op 10,021 punten, een verlies van 1,1 procent. De Nasdaq, gedomineerd door technologiefondsen, verloor 1,8 procent op 1,950 punten. De grootste verliezer was ImClone. Het farmaciebedrijf verloor bijna 16 procent nadat bekend werd dat de lancering van een nieuw medicijn vertraging heeft opgelopen door vragen van de Amerikaanse autoriteiten. De Dow-Jonesindex verloor in 2001 7,1 en de Nasdaq 21 procent.

In Tokio bleven de beurzen dinsdag gesloten, maar de Hang-Sengindex in Hong Kong was open en sloot 0,4 procent lager. Een sterk verlies van China Mobile was een van de belangrijkste oorzaken van de daling. Ook het financiële concern HSBC verloor. Dit gebeurde nadat de nieuwe Argentijnse president Duhalde zei dat de buitenlandse staatsschuld voorlopig ziet worden terugbetaald. In Seoel werd de dag besloten met een winst van 4,5 procent door signalen dat chipfabrikanten overwegen hun prijte verhogen.