Steun bonden Groenendaal

De Belgische en Nederlandse wielerbonden gaan zich beraden over de toenemende agressie bij het veldrijden. Aanleiding is de vechtpartij van afgelopen zondag tussen Richard Groenendaal en een vijandige supporter bij een cross in Diegem.

De Nederlandse kampioen heeft hulp gevraagd in een poging de wereldkampioenschappen in Zolder beter beveiligd te krijgen. De Brabander vreest voor volgende maand weer scheldpartijen van sommige Belgische fans die het al jaren op hem gemunt hebben. ,,Ik heb de KNWU gevraagd of zij er bij de UCI op willen aandringen de veiligheid voor de renners te verbeteren. De toeschouwers moeten ons niet kunnen aanraken, anders weet ik niet of ik daar wel wil starten'', waarschuwde Groenendaal.

Groenendaal is regelmatig mikpunt van de Belgische aanhangers. Hij kon zich zondag niet bedwingen en gaf een toeschouwer een nekslag. De jury in Diegem diskwalificeerde de renner en gaf een boete van in totaal driehonderd Zwitserse francs (circa 180 euro). Groenendaal ontving van zijn collega's veel begrip voor zijn actie. ,,Van alle kanten krijg ik te horen dat ze achter me staan. Ik heb begrepen dat Mario de Clercq zelfs een actie wil opzetten als ik nog een schorsing krijg opgelegd, maar ik geloof niet dat het zover zal komen.''

De Belgische wielerbond BWB is van plan de veiligheidsmaatregelen te verscherpen, maar vice-voorzitter Bollen wil ,,de charmes van de cross in ere houden'', zei hij in een vraaggesprek met Het Nieuwsblad vanmorgen. ,,We zijn niet blind voor de agressie van beide partijen. Maar de charme van de sport is een lintje tussen sporter en publiek'', aldus Bollen.

Groenendaal maakte gisteren, twee dagen na het incident in Baal, opnieuw zijn opwachting in België. Hij deed mee aan de Grote Prijs Sven Nys, een veldrit vernoemd naar zijn ploeggenoot bij Rabobank. Groenendaal kreeg in Baal veel steun van het Belgische publiek. ,,Na het incident is iedereen misschien een beetje wakker geschud. De sociale controle is, denk ik, verbeterd. Ik heb ook geprobeerd goed te rijden en dat hebben ze gewaardeerd'', sprak de wereldkampioen van 2000.

Ook Nys merkte dat in zijn dorp veel aanmoedigingen voor zijn Nederlandse ploeggenoot waren. ,,Ik ben daar heel erg blij om. Richard verdient niet anders. Hij moet de gelegenheid krijgen om zijn werk te doen'', zei de Belgische leider in het klassement van de Superprestige.

Het koersverloop in Baal onderscheidde zich niet van eerdere veldritten dit seizoen. De Belgen waren weer superieur. De Clercq won, Nys werd tweede en Berden derde. Groenendaal was de beste Nederlander. Hij eindigde op de vierde plaats.