Soepele introductie euro in twaalf landen

Met verbluffend gemak zijn 306 miljoen Europeanen gisteren en vandaag overgegaan op de eenheidsmunt, de euro. De grootste geldomwisselingsoperatie ooit, waarbij 15 miljard bankbiljetten en 50 miljard munten in circulatie komen, leverde veel minder problemen op dan gevreesd.

Na een rustige dag gisteren, waarop de meeste winkels in Europa gesloten waren, doorstond de euro ook de drukte van vanmorgen, op de eerste dag waarop de winkels weer massaal opengingen. Het Nationaal Forum voor de invoering van de euro spreekt van een ,,zachte landing van de euro''.

De Europese Commissie signaleerde vanmorgen weinig noemenswaardige problemen. Zij volgt de ontwikkelingen op de voet via haar `Changeover Information Network'. Hieraan doen centrale banken, ministeries van Financiën en een aantal bedrijven uit alle vijftien EU-lidstaten mee. Alleen in Italië verliep de operatie niet vlekkeloos. Daar bleek slechts eenderde van de geldautomaten uitgerust met euro's, werd de munt lang niet overal geaccepteerd, en ontstond vanmorgen een verkeerschaos voor de tolwegen.

Overal in eurolanden werden `Nederlandse' euromunten van onze correspondenten geaccepteerd. Evenmin leverde betaling met Spaanse euromunten in Nederland problemen op.

In Nederland waren slechts kleine ongemakken, bijvoorbeeld de grote coupures van vijftig euro die geldautomaten in het begin uitgaven en een aanvankelijk gebrekkig `gastgebruik' bij SNS-bank. Ook is verwarring ontstaan over de echtheidskenmerken van het biljet van 50 euro. Het voorlichtingsboekje bij de `eurokit' bevat een afbeelding van het biljet met de zogenoemde veiligheidsdraad. Die draad zit per biljet op een iets andere plek.

Volgens het Nederlands Politie Instituut heeft zich bij de eurotransporten tot nu toe geen incident voorgedaan. Over de gehele linie spraken ondernemers in Nederland over een soepel verloop. ,,Ons euroteam stond vanmorgen op de nieuwjaarsreceptie te glunderen'', aldus een woordvoerster van Albert Heijn.

President Wellink van De Nederlandsche Bank verwacht dat Nederland ,,Europees kampioen euro-invoeren'' wordt. ,,We hebben de kortste introductieperiode van alle lidstaten en als over een dag of tien 75 procent van de Nederlandsers met euro's betaalt, dan zijn we kampioen.'' Wellink schat de kosten van de euro-invoering in Nederland op 4,5 miljard euro.

De jaarwisseling toonde overal lange rijen van nieuwsgierige Europeanen voor de geldautomaten. In België werden voor acht uur 's ochtends al meer transacties verricht dan op heel 1 januari 2001. De wereldprimeur van de euro vond, evenals het aanbreken van het millennium twee jaar geleden, plaats dichtbij de nulmeridiaan. Nieuw Zeeland, dat tien uur voorloopt op Europa, claimde de eerste eurowisseltransactie op het vliegveld van Wellington. Acht uur later vond de eerste aankoop met euro's plaats op Réunion in de Indische Oceaan. Gekocht werd een kilo lychees. Griekenland kreeg de primeur van de eerste euro-bankoverval.

nederland pint pagina 3

hoofdartikel, persstemmen pagina 7

invoering euro pagina 17-19