Snelle omwisseling

Rijen voor de banken en de geldautomaten, nieuwsgierigheid naar de nieuwe biljetten en de eerste bankoverval. In Spanje heerste gisteren en vandaag een koortsachtige belangstelling voor de euro, de munt die de komende twee maanden de peseta moet vervangen. Van regeringswege is aangedrongen op een snelle gewenning. Minister van Financiën Rodrigo verscheen met een handjevol nieuwe biljetten op tv met de boodschap dat het weinig praktisch is om tot eind februari met twee soorten geld te blijven klungelen.

Op het eerste gezicht lijkt een meerderheid van de Spanjaarden daarmee in te stemmen. Voor de banken die gisteren tot 's middags twee uur geopend waren vormden zich lange rijen wachtenden die hun oude peseta's wilden omruilen. Voor het gebouw van de centrale bank in Madrid stond zelfs een mensenschare zoals die slechts gebruikelijk is bij de voorverkoop voor een belangrijke voetbalwedstrijd.

In de nieuwjaarsnacht was het eurobetaalverkeer schoorvoetend op gang gekomen. De meeste bars en discotheken, waar zich traditioneel het nieuwjaarsfeest afspeelt, accepteerden de nieuwe munt wel als betaalmiddel, maar slechts één op de tien bezoekers bleek te willen betalen in euro's. Dat nam niet weg dat de betaalautomaten vanaf middernacht massaal werden benut voor het inslaan van de nieuwe biljetten. Met 45.000 stuks kent Spanje een grote dichtheid van betaalautomaten. Rond de tachtig procent gaf euro's uit, vandaag worden alle automaten geacht de nieuwe biljetten te verstrekken.

De acceptatie bleek groot. Bij het afrekenen van een kopje koffie, een glas verse jus, een stokbrood en een vijfgranenbrood voor 3,91 euro (650 peseta) werden de euro's zelfs met enige gretigheid geaccepteerd na de vermelding dat het hier Nederlandse munten betrof die in plaats van de beeltenis van koning Juan Carlos het profiel van koningin Beatrix hebben. ,,Voor mijn verzameling'', zei de bakker, die de munten zorgvuldig gescheiden hield van zijn zakjes met Spaanse euro's. Het openbaar vervoer en de taxi's bleken klaar om euro's te accepteren. Het was vooral de ambulante handel op straat die problemen opleverde. Lootjesverkopers op de Puerta del Sol in het Madrileense stadscentrum, berucht vanwege hun humeurigheid, weigerden zonder duidelijke opgaaf van redenen euro's te accepteren voor de befaamde loterij `El Niño' die op 6 januari wordt gehouden. ,,Het is hier een nette zaak'', zei een van hen. Dat leek evenwel het algemene enthousiasme niet in de weg te staan. Voor Spanje vormt de euro het afscheid van een zwakke peseta en het sluitstuk van de aansluiting bij de rest van Europa. Het voorzitterschap van de EU dat Spanje het komende halfjaar bekleedt zet de invoering extra luister bij. Enthousiasme ook in de criminele hoek. In Zaragoza werd gisteren de eerste geslaagde bankkraak in euro's gemeld. Buit: 90.000 euro.