Slachtoffers cafébrand herdacht in Volendam

Ongeveer duizend inwoners van Volendam hebben gistermiddag een herdenkingsbijeenkomst in een sporthal bezocht voor de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in café 't Hemeltje, een jaar geleden. De brand kostte aan veertien jongeren het leven. Bijna tweehonderd raakten gewond.

De afgelopen dagen zijn in totaal drie herdenkingsbijeenkomsten gehouden in Volendam. Op oudejaarsavond kwamen circa 950 mensen naar een mis in de Mariakerk, op nieuwjaarsochtend trok een kerkdienst in de Vincentiuskerk ongeveer twaalfhonderd bezoekers. Op de begraafplaats van de Vincentiuskerk waren de graven van de veertien omgekomen jongeren in de nieuwjaarsnacht met schijnwerpers verlicht. Groepen mensen verzamelden zich daar in de eerste uren van het jaar. Hetzelfde gebeurde op de dijk waaraan café 't Hemeltje is gelegen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was het publiek bij de herdenkingsdiensten ,,een mix van oud en jong'' en ,,vlogen de zeven kwartier van beide kerkdiensten voorbij''. Dit kwam volgens hem doordat sprake was van ,,een perfecte mix van toespraken, gedichten die werden voorgedragen en gezang van het jongerenkoor''.

Tijdens de mis in de oudejaarsnacht sprak ook burgemeester H.Bulte: ,,Volendam moet zich ontworstelen aan de greep waarin de ramp ons houdt.'' Hij sprak zijn bewondering uit voor veel jongeren die ondanks alles het leven weer oppakken. ,,Zij zijn een inspiratiebron voor anderen.''

De bijeenkomst in de sporthal op nieuwjaarsdag was georganiseerd door jongerenwerker B. Vos. Verscheidene ouders die bij de brand een kind verloren, hielden een toespraak. J. Smit, wiens zoon Fred nog in het ziekenhuis ligt, spoorde in zijn toespraak nabestaanden en andere betrokkenen aan de draad van hun leven weer op te pakken. Volgens hem ,,zou dit ook de wens van de overleden jongeren zijn geweest''. Smit: ,,Als wij straks weer succesvol zijn op school of in ons werk, dan kijken zij tevreden toe.'' Tegelijkertijd zei Smit in zijn toespraak te betwijfelen ,,of Volendam ooit vrede krijgt met de nieuwjaarsnacht''. Hij sprak van ,,een litteken dat we nooit meer kwijtraken''.

F. Veerman, wiens zoon omkwam in de cafébrand, sprak over ,,een leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn''. ,,Vader ben ik nog steeds, maar niet meer van een zoon'', aldus Veerman.

Na afloop van de toespraken werden veertien duiven losgelaten. Op vier zuilen naast het podium had de organisatie van de herdenkingsbijeenkomst foto's opgehangen van de veertien doden. Plaatselijke bands als Broken Chair speelden nummers die verwezen naar de ramp.