Russen melden in Tsjetsjenië 84 rebellen te hebben gedood

Rusland zegt in operaties ten oosten van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny 73 rebellen te hebben gedood en 20 krijgsgevangenen te hebben gemaakt. Dat gebeurde op 31 december. Gisteren werden bij operaties in hetzelfde gebied – volgens de Russen – nog eens elf Tsjetsjeense rebellen gedood. In Grozny werd het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst FSB met granaten bestookt.

De militaire acties, door het Kremlin getypeerd als de ,,meest omvangrijke in maanden'', concentreerden zich op de dorpen Tatsan-Joert, Koertsjaloi en Oktjabrskoje. In de gevechten zou de Tsjetsjeense krijgsheer Roeslan Tsjilajev zijn omgekomen. Tsjilajev haalde op 17 september een helikopter neer, waarbij twee generaals en acht kolonels van de Russische generale staf in Tsjetsjenië sneuvelden. In de Tsjetsjeense hiërarchie stond Tsjilajev naar verluidt op de zesde plaats. Volgens Russische bronnen zijn twee FSB-officieren omgekomen en dertien politiemensen en soldaten gewond.

Het hoofdkwartier van de FSB, die sinds vorig jaar de operaties in Tsjetsjenië leidt, kwam op oudejaarsdag onder vuur. Daarbij zouden geen doden zijn gevallen. Rebellen schoten – net als vorig jaar – een kerstboom aan flarden die de Russen op de centrale markt van Grozny hadden opgericht. Een Tsjetsjeense man werd daarbij gedood. De Tsjetsjenen – islamieten – zien de oprichting van de kerstboom als een provocatie.

Rusland viel in 1999 de separatistische republiek Tsjetsjenië binnen nadat islamitische rebellen een inval hadden gedaan in de buurrepubliek Dagestan en bij een serie explosies in flatgebouwen ruim driehonderd Russen omkwamen. Een eerdere invasie eindigde in 1996 in een nederlaag. Vorig jaar claimde het Kremlin meermalen de overwinning, maar hinderlagen, aanslagen en moorden op pro-Russische Tsjetsjenen zijn aan de orde van de dag. Kavkaz.org, de website van de rebellen, meldt deze week van zijn kant louter overwinningen. Sinds 1999 zijn in Tsjetsjenië volgens Russische gegevens meer dan drieduizend Russen om het leven gekomen.

Na de aanslagen van 11 september is de westerse kritiek over schendingen van de mensenrechten door Russische troepen verstomd. President Poetin betoonde zich daarover tevreden in zijn nieuwjaarstoespraak. ,,Het is in 2001 duidelijk geworden dat de consistente strijd tegen het terrorisme niet slechts door onze nationale belangen wordt gedicteerd, omdat het een wereldwijde dreiging betreft'', zei Poetin. ,,Naties verbonden zich met elkaar en met Rusland om vrede, rust en het leven zelf te verdedigen.''