Regeringskandidaat Mwanawasa nieuwe president Zambia

Regeringskandidaat Levy Mwanawasa is vanochtend door het Hooggerechtshof beëdigd als nieuwe president van Zambia. Een petitie van tien oppositiepartijen om de beëdigingsceremonie tegen te houden, werd door rechter Peter Chitengi verworpen.

Het Hooggerechtshof negeerde vanochtend ook een pleidooi van de oppositiepartijen tot hertelling van de stemmen van de verkiezingen van afgelopen donderdag. De oppositiepartijen beschuldigen de regerende Beweging voor Meerpartijendemocratie (MMD) van fraude en van intimidatie van kiezers zodat Mwanawasa zou winnen. Ook volgens verkiezingswaarnemers van de Europese Unie hebben er ,,flagrante onregelmatigheden'' plaatsgevonden.

De MMD en de verkiezingscommissie ontkennen de fraude. Volgens de verkiezingscommissie won Mwanawasa de verkiezingen met 29 procent van de stemmen, een nipt verschil van 36.000 stemmen met de zakenman Anderson Mazoka van de United Party for National Development (UPND). Waarnemers van de Europese Unie hadden vrijdag op basis van de eerste uitslagen berekend dat Mazoka met overweldigende meerderheid zou winnen. In de officiële uitslagen lag hij echter de eerste twee dagen ver achter.

Rechter Chitengi noemde in zijn uitspraak de eis van de oppositiepartijen ,,voorbarig'' is en dat zij pas konden protesteren nadat de nieuwe president was geïnaugureerd. Volgens de Zambiaanse grondwet kan wettigheid van een president pas veertien dagen na zijn aanstelling worden aangevochten.

Vanochtend protesteerden duizenden aanhangers van de oppositiepartijen in de hoofdstad tegen de overwinning van Mwanawasa. Zwaar bewapende politie probeerde de demonstranten op afstand van het Hooggerechtshof en het presidentiële paleis te houden en schoot met traangas op de menigte.

Gisteren kwamen bij ongeregeldheden tussen demonstranten en politie zeker zes mensen om het leven. De woede van de menigte werd tevens gewekt door berichten dat aanhangers van de regeringspartij MMD drie oppositieleden zouden hebben vermoord.

Oppositiekandidaat Christon Tembo riep vanochtend namens alle oppositiepartijen de inwoners van Zambia op te protesteren. ,,We hebben geen andere keuze dan onze mensen te mobiliseren en de protesten te verhevigen tot we deze nieuwe regering die zichzelf zonder schaamte installeert, tot rede kunnen brengen'', aldus Tembo.

Ook andere partijen bereiden acties voor. Oppositiekandidaat Anderson Mazoka riep zichzelf zaterdag tot winnaar uit en volgens sommige bronnen bereidt zijn partij stakingen voor. De partij van Tembo heeft aangekondigd uit protest het parlement te zullen boycotten.