Proton geeft voorsprong

Opvallend veel Belgen betalen sinds gisteren met de chipknip – in België bekend als `Proton'. België introduceerde de elektronische portemonnee als eerste land al jaren geleden en lijkt bij de introductie van de euro nu van deze voorsprong te profiteren. Volgens het betaalnetwerk Banksys, dat Proton exploiteert, is de afgelopen maand door detailhandelaren 15 procent meer betaalterminals besteld. ,,Het werkt gemakkelijk'', zei vanmorgen een Brusselse kioskhouder die sinds kort Proton accepteert.

De afgelopen weken hadden consumenten wegens de euro het bedrag dat in hun elektronische portemonnee was opgeslagen al met zo'n 15 procent verhoogd tot 42 euro. Gisteren moesten nog wel enkele duizenden winkeliers hun betaalterminal omschakelen, maar dat vereist slechts een kleine ingreep die iedereen zelf kan doen. Het callcentrum van Banksys kreeg gisteren een duizendtal telefoontjes voor informatie.

Net als overal ontstond in België gisteren kort na middernacht een run op de geldautomaten. In het eerste uur van 1 januari vond het recordaantal van 600 transacties per minuut plaats, tegen normaliter 200 per minuut. Volgens cijfers van Banksys werd tot gisteravond 26 miljoen euro uit zijn 1.250 geldautomaten gehaald. Daar komen nog enkele tientallen miljoenen euro's bij uit de 5.000 automaten van grote banken. De automaten van Fortis zijn pas vanaf vandaag met euro's gevuld, omdat de directie het personeel niet in de nieuwjaarsnacht wilde laten werken. Banksys meldde dat er met zo'n 90 van zijn geldautomaten problemen waren.

Op nieuwjaarsdag werden de euro's nog niet massaal uitgegeven bij bakkers en slagers – die in België gisteren open waren – en bij de horeca. De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) meldde op basis van een kleine enquête dat 10 procent van de klanten cash met euro's betaalde. Zo'n 90 procent van de vijftig ondervraagde winkeliers zei over voldoende wisselgeld in euro's te beschikken. Toch maakten Belgische media vanmorgen melding van detaillisten die aangaven geen coupures van 200 en 500 euro te accepteren uit vrees voor problemen met wisselgeld. In Brussel bleek volgens de Vereniging van Brusselse taxi's gisteren een kwart van de taximeters nog niet aan de euro aangepast.