Politica bedrijft seks: artikel in tijdschrift en video er gratis bij

Karaktermoord komt in de Taiwanese politiek veel voor, maar het boulevardblad Scoop Weekly weet het spel nog net een stapje grover en indiscreter te spelen.

Het blad heeft in zijn jongste nummer een uitgebreid verhaal afgedrukt over de vele partners met wie de 36-jarige politica Chu Mei-fan de liefde bedreven zou hebben. Als bewijs voegde het blad een gratis videoband van veertig minuten toe, waarop te zien is hoe de voormalige parlementskandidate het doet met haar minnaar, die overigens met iemand anders getrouwd is.

De band werd gemaakt met een minicamera, die vermoedelijk werd geplaatst door haar oude vriendin en geestelijk leidsvrouw, Kuo Yu-ling. Zij handelde mogelijk in opdracht van Chu's oude partner Tsai Jen-chien, de voormalige burgemeester van de stad Hsinchu. Chu was daar aangesteld als directeur van het overheidsbureau voor culturele aangelegenheden. Tsai ontkent alle betrokkenheid.

De verspreiding van de band ging de overheid van Taiwan net iets te ver. Die nam de drukplaten van het tijdschrift in beslag, en verbood verspreiding van de videoband omdat die pornografisch zou zijn.

Dat maakte de band extra aantrekkelijk en nu praat niemand meer over iets anders.

Taiwans lidmaatschap van de WTO per 1 januari, de economische crisis waarin het land verkeert en de moeizame vorming van een nieuwe regering: dat alles is naar de achtergrond verdwenen. Illegale kopieën gaan voor mooie bedragen van de hand, en ook in de Volksrepubliek China schijnt de band al gesignaleerd te zijn. Sommige Taiwanese scholieren vermaken zich met het geven van rapportcijfers voor de vaardigheden van de twee sekspartners die op de band te zien zijn.

Veel Taiwanezen, waaronder vrouwengroepen, uiten echter kritiek op het verspreiden van de band en stellen dat de pers dit keer veel te ver is gegaan.

Chu, die kort na het verschijnen van de band voor de ogen van de verzamelde pers in tranen uitbarstte, heeft inmiddels besloten om terug te vechten. Ze heeft een rechtszaak tegen het tijdschrift aangespannen wegens laster.