Pinnen euro's verloopt soepel

Nederlanders hebben gisteren massaal euro's opgenomen uit de geldautomaten. Het aantal transacties lag, op de eerste dag dat de euro officieel gepind kon worden, rond de 3 miljoen. Normaal vinden er dagelijks gemiddeld 1,35 miljoen geldopnames plaats bij de 6.200 geldautomaten van de Nederlandse banken.

Volgens de banken en Interpay, de organisatie die het elektronisch betalingsverkeer regelt, is de overgang naar de euro zo goed als vlekkeloos verlopen. ,,Een aantal banken heeft wel wat probleempjes gehad, maar in zijn totaliteit is de overgang goed verlopen'', zegt een woordvoerster van Interpay. Het aantal transacties van 3 miljoen is een ,,absoluut record''. Nederland telt 6,9 miljoen huishoudens. ,,De maximum hoeveelheid transacties die we ooit op een dag gehad hebben, bedroeg 2,4 miljoen.''

Bij de 299 automaten van SNS Bank konden gastgebruikers het eerste uur van 1 januari geen geld trekken uit de automaat. ,,Maar dat is na een uur verholpen. We hadden van tevoren alles uitgetest. Bij zo'n grote operatie, die je maar een keer meemaakt, valt een dergelijke storing dan nog mee'', verklaarde een woordvoerster vanmorgen.

Ook ABN Amro (1.247 pinautomaten) stelt dat de overschakeling voorspoedig is verlopen. ,,We hadden de 31ste al vastgesteld dat bij zo'n honderd automaten er vijftig eurobiljetten werden uitgegeven in plaats van 5 euro biljetten. Die apparaten hebben we buiten gebruik gehouden. Daarvan zijn er nu vijftig nog steeds niet in gebruik. Maar al met al is de overgang goed gegaan'', verklaarde een zegsman vanmorgen.

Officieel begon de uitgifte van eurobiljetten via pinautomaten vanaf 0.00. Maar bij de automaten van Postbank konden mensen pas terecht rond 01.30. Het ging hier echter niet om een technische storing. ,,Alles verliep volgens planning. We hebben zo lang mogelijk guldens uitgegeven en daarna volgde de omzetting naar de euro. De computer had wat tijd nodig voor de omzetting.''

Gisteren bleek ook dat de geldautomaten relatief snel door hun `kleine' coupures heen waren. Wie na de pinpiek van 15.00 uur geld wilde trekken, zag regelmatig dat de eurobiljetten van 5 en 10 euro op waren. Later op de dag waren vooral coupures van 20 euro en 50 euro te verkrijgen via de geldmachines.

De Nederlandsche Bank bevestigde dat er weinig briefjes van 5 euro uit de automaten kwamen. ,,De kleine briefjes zijn blijkbaar al uitgegeven als gevolg van de grote vraag naar eurobiljetten.'' Volgens de Nederlandse banken, en ook het ministerie van Financiën, waren de geldautomaten niettemin voldoende en volgens afspraak gevuld met kleine coupures. Financiën wees er vanmorgen op dat er inmiddels weer genoeg kleine coupures te krijgen zijn via de geldmachines, aangezien de meeste weer zijn bijgevuld.