Pijnlijke vergissing

De overgang van de schilling naar de euro is op de eerste dag van het nieuwe jaar in Oostenrijk over het algemeen soepel verlopen.

Alleen bij de vestiging van de Oostenrijkse centrale bank (OeNB) in Graz ging het door een vergissing van de kassier even mis. Hij verkocht in de oudejaarsnacht, toen een groot aantal banken speciaal voor de euro open was, `startpakketten' ter waarde van 12.500 schilling voor slechts 500 schilling. Toen de blunder werd ontdekt beliep de schade 7.267 euro (16.000 gulden), maar nadat de bank een beroep had gedaan op de ,,eerlijkheid van de cliënten'' kwamen de meesten terug om de ongelukkige kassier en het bankfiliaal uit de penarie te helpen. In de loop van de middag was de schade teruggelopen tot 1.744 euro (3.900 gulden).

Tegenover deze zeperd stond de verrassende bijdrage die de Wiener Philharmoniker tijdens het traditionele en wereldwijd uitgezonden nieuwjaarsconcert leverde aan de internationale promotie van de euro. Boven het orkest prijkte op het orgel in de gouden zaal van de Musikverein in Wenen een reusachtig euro-embleem, dat frequent in beeld werd gebracht.

Onder de genodigden was toepasselijk genoeg voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie.