Peronist Duhalde president Argentinië

Argentinië heeft zijn vijfde president in tien dagen. Na een heftige interne discussies besloten de politieke partijen gisteravond de 60-jarige peronist Eduardo Duhalde tot president voor twee jaar te benoemen.

De voormalige gouverneur van de provincie Buenos Aires was de verliezer van de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden tegen de radicale president De la Rúa. Na het aftreden van De la Rúa op 21 december besloot het parlement op 3 maart aanstaande nieuwe verkiezingen te houden. Dat hoeft nu niet meer. Duhalde mag de termijn afmaken van de man van wie hij in 1999 de verkiezingen nog verloor.

,,Een opmerkelijke situatie'', zegt politiek analyst Ricardo Rouvier in Buenos Aires. ,,Maar wel symbolisch voor de deplorabele staat van de Argentijnse politiek.'' Niemand bleek bereid de baan van interim-president op zich te nemen. Toen de peronist Rodríguez Saá de dag voor Kerst werd benoemd, beloofde hij verkiezingen te organiseren. Maar toen hij eenmaal op de presidentiële zetel zat, wilde hij aanblijven tot december 2003.

Na verzet van de peronistische partij tegen Saá's ambities en een nieuwe volksopstand werd daarop ook Rodríguez Saá het paleis uitgehaald. Nu heeft een meerderheid van het parlement besloten van verkiezingen af te zien. De nieuwe president Duhalde mag tot december 2003 aanblijven. De Radicale Partij van De la Rúa steunt dit besluit, omdat verkiezingen op dit moment volgens hun woorvoerder ,,politieke zelfmoord'' zouden betekenen. Ook de linkse Frepaso-partij stemde vannacht voor de benoeming van Duhalde in.

Dit betekent nog niet dat ook de Argentijnse bevolking het ermee eens is. Duhalde was nog niet benoemd of groepen demonstranten probeerden het zwaarbewaakte parlementsgebouw te bestormen. Ook werd in de straten van Buenos Aires vannacht opnieuw met potten en pannen gerammeld, als teken van protest.

,,Verkiezingen nu,'' zo scandeerden de betogers. ,,Hij doet toch niets voor het volk'', zei een protesterende vrouw. ,,We hebben het vertrouwen in de politiek volledig verloren.''

Inmiddels beloofde Duhalde de Argentijnen ,,een ander economisch model'', omdat het huidige ,,de overgrote meerderheid'' van de Argentijnen tot ,,wanhoop'' heeft gedreven. Hij wil het neo-liberale model van zijn voorgangers vervangen door een ,,nationalistisch model'', zei hij vannacht tijdens zijn speech in het parlement. ,,Ten slotte gaan alle succesvolle economieën ter wereld in de eerste plaats uit van het nationale belang.'' Duhalde beloofde ,,banen voor Argentijnen, een herstel van de economische productie en een herstel van de binnenlandse markten''.

Duhalde wil met schuldeisers van Argentinië onderhandelen over de torenhoge staatsschuld. ,,We hebben geen peso meer in kas. We kunnen onze ambtenaren en pensioenen niet meer betalen. We zijn blut'', aldus de nieuwe president.

Hij beloofde de Argentijnen dat hun bevroren bankrekeningen zullen worden ontdooid. Verder kondigde hij aan de Argentijnse peso te zullen loskoppelen van de dollar, en de nationale munt geleidelijk te devalueren. Het vasthouden aan de koppeling van 1 op 1 tussen de dollar en de peso door zijn voorgangers, is volgens hem de belangrijkste oorzaak van de Argentijnse ellende.