Pentekening van Rembrandt op de veiling

Het veilinghuis Sotheby's in New York veilt op 25 januari een pentekening van Rembrandt. Op de tekening, die omstreeks 1650 is gemaakt, staan boerderijen aan de Diemerdijk in Amsterdam. De opbrengst wordt geschat tussen de 2 en 2,7 miljoen euro.

De tekening maakt deel uit van een reeks tekeningen van Rembrandt met afbeeldingen van Amsterdam en omgeving. De meeste ervan werden gemaakt tussen de jaren veertig en de beginjaren vijftig van de 17de eeuw, toen Rembrandt geregeld wandelingen maakte in en om de stad en naar nabijgelegen dorpen. Tijdens die wandelingen maakte hij schetsen van het landschap. De boerderijen op de te veilen tekening horen tot de vele die in Rembrandts tijd tussen de Diemerdijk en de plaats Diemen stonden. Een letter F in de linker benedenhoek betekent dat de tekening heeft toebehoord aan Nicolaes Flinck (1646-1723), directeur van de VOC in Rotterdam en zoon van Rembrandts leerling Govaert Flinck. Toen Nicolaes Flinck in 1723 overleed, werd zijn collectie gekocht door William Cavendish, de tweede hertog van Devonshire.

De tekening bleef op het landgoed van de familie tot hij in 1984 werd verkocht. Eind jaren tachtig werd de tekening opnieuw verkocht aan een particuliere koper. Op Sotheby's veiling van oude meesters belooft hij nu een van de hoogtepunten te worden.