Overleg over naam Macedonië

Macedonië en Griekenland doen morgen een nieuwe poging hun al tien jaar slepende conflict over de naam van Macedonië op te lossen. De Griekse regering wil de naam Macedonië niet erkennen, omdat ze meent vindt dat die naam impliciet aanspraken suggereert op Noord-Griekenland, dat deel uitmaakt op de historische regio Macedonië. Omdat de Europese Unie Griekenland in die weigering blijft volgen, staat Macedonië internationaal formeel nog steeds bekend als FYROM, hetgeen staat voor Former Yugoslav Republic of Macedonia. Het voorstel dat morgen wordt besproken voorziet erkenning van de `Republiek Macedonië' onder die naam door alle landen ter wereld behalve Griekenland, dat een eigen term mag verzinnen. In ruil moet Macedonië dan beloven de ,,erfenis van de Griekse cultuur binnen zijn grenzen'' te eren en te respecteren.