Om middernacht in de rij bij de centrale bank

De 5,1 miljoen Finnen hebben zonder noemenswaardige problemen afscheid genomen van de markka, de 141 jaar oude nationale munt die nog dateert uit de tijd dat Finland deel uitmaakte van het Russische tsarenrijk.

Om de overgang te vergemakkelijken had de Finse Centrale Bank haar loketten in Helsinki in het eerste uur van het nieuwe jaar geopend. Er meldden zich ongeveer tweeduizend eurokopers. Net als elders ontstond op de eerste eurodag onder winkeliers wel vrees voor een tekort aan eurowisselgeld.

,,Veel mensen kopen kleine dingen en betalen met grote biljetten die ze uit de geldautomaten hebben gekregen'', aldus een caissière op het centraal station van de Finse hoofdstad Helsinki die haar voorraad wisselgeld in euro's snel had zien slinken.

Via een achterdeur maakte ook Zweden, dat (nog) niet aan de euro meedoet, in de nieuwjaarsnacht alvast kennis met de Europese munt. In Haparanda, in het uiterste noorden van het land, konden cliënten na middernacht bij hun bank terecht voor euro's.

Eenderde van de dagelijkse transacties in het stadje vlakbij de grens met Finland vindt plaats in Finse marken, en die handel willen de ruim twaalfduizend inwoners van Haparanda in euro's graag houden.