Moeizame start euro

De Italianen hadden moeite om in de nieuwjaarsnacht aan euro's te komen. President Carlo Ciampi had ze wel. Hij kocht gisteren in Napels een kopje cappuccino voor zichzelf en zijn vrouw, voor één euro 54. Nog even, want de Italianen gaan er van uit dat ze binnenkort aan 77 eurocent niet genoeg hebben voor hun koffie. Afronding naar één euro ligt op de loer.

In Palermo, op Sicilië, was het in de nieuwjaarsnacht nog niet mogelijk om met euro's te betalen. ,,Waarom die haast?'' vroeg de ober van het Caffe dell' Opera zich af. Het is een houding die ook bij de Italiaanse banken is te vinden. Niet alleen dreigde het personeel van de zes grote banken met een staking, ook de pinautomaten waren slechts karig gevuld. De meeste werkten niet, of spuugden nog gewoon lires uit. Lange rijen ontstonden daardoor voor die automaten die wel euro's leverden, slechts eenderde van het totaal. Ook op de tolwegen leidde de euro tot rijen. Het bedrijf dat de wegen beheert, Autostrade, betaalt sinds gisteren uitsluitend nog terug in euro's. Alleen al op de eerste dag is voor elf miljard lire aan euro-wisselgeld uitbetaald.

Paus Johannes Paulus II zei gisteren te hopen dat de euro zal bijdragen aan ,,gerechtigheid en solidariteit''. De euro's met zijn eigen beeltenis erop, die nog moeten verschijnen, zullen die bijdrage waarschijnlijk niet leveren. De verwachting is dat de één miljoen munten heel snel in de albums van verzamelaars verdwijnen.