Minister stuurt top van NS de laan uit

Minister Netelenbos (Verkeer) heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen. Zij heeft dat vanmorgen meegedeeld aan president-commissaris J.Timmer, die de conclusie trok dat ook de positie van de raad van commissarissen onhoudbaar is geworden. Het vertrek van de huidige hoofddirectie van het spoorbedrijf is onvermijdelijk geworden.

De minister nam haar besluit op grond van de slechte prestatiecijfers over het afgelopen jaar, zoals ze vorige maand had aangekondigd in een overleg met de Tweede Kamer. De eerder afgesproken punctualiteit van 80 procent over het gehele afgelopen jaar blijkt niet gehaald. Om één uur vanmiddag begon in het NS-hoofdgebouw in Utrecht een vergadering van de raad van commissarissen met de directie.

In oktober vorig jaar deelde Netelenbos in de Tweede Kamer mee dat ze hard zou ingrijpen wanneer de NS-directie het prestatiecontract met de overheid niet zou nakomen. ,,Dat zal grote gevolgen hebben'', zei de minister toen. Formeel heeft zij echter alleen bemoeienis met de commissarissen van het spoorbedrijf. Volgens ingewijden heeft zij reeds een opvolger gevonden voor president-commissaris Timmer en is binnenskamers tevens besloten dat de pasbenoemde directeur H.Noten (Personeel en Organisatie) aan zou kunnen blijven. Hij wordt gezien als de opvolger voor president-directeur Huisinga.

Wat in Den Haag reeds enkele maanden werd gevreesd is nu werkelijkheid geworden: de NS-directie heeft de belofte die ze in het prestatiecontract heeft vastgelegd niet na kunnen komen. In een al afgezwakte versie van het voorlopige overgangscontract dat NS met minister Netelenbos sloot, spraken de partijen uit dat een punctualiteit van 80 procent haalbaar zou moeten zijn.

In de laatste week van afgelopen jaar was 82,5 procent van de treinen op tijd. President-commissaris Jan Timmer van NS wilde vanmorgen niet op mogelijke aankondigingen vooruitlopen.

spoor pagina 3

    • Esther Rosenberg
    • Harm van den Berg