Maase wint Sylvestercross

De Nederlandse atleet Kamiel Maase heeft maandag de traditionele Sylvestercross in de omgeving van Soest gewonnen. Hij liep de 10,4 kilometer in 31 minuten en 18 seconden. Maase, onlangs tweede bij de Europese kampioenschappen veldlopen, bleef onder goede omstandigheden landgenoot Luc Krotwaar negen seconden voor. De derde plaats was voor de Keniaan Paul Biwott.

Bij de vrouwen zegevierde de Keniaanse Viola Kibiwott. Ze was in de slotfase van de cross over zes kilometer sneller dan de Nederlandse Irma Heeren, die de wedstrijd vanaf de start had gedomineerd. De Belgische Sonja Deckers eindigde in Soest op de derde plaats.

De mannen liepen maandag twee kleine en vier grote ronden. Achter de ontketende Maase, die binnenkort drie weken gaat trainen in Zuid-Afrika, liep Krotwaar verrassend naar de tweede plaats. Hij was net terug van een trainingsstage in Kenia.

Om de winnares van de nieuwjaarsloop in het Italiaanse Bolzano aan te wijzen, moest eerst de finishfoto worden ontwikkeld. Na vijf kilometer gingen de Keniaanse Susan Chepkemei en de Ethiopische Ayelech Worku op het oog gelijk door het finishlint. Bij bestudering van de beelden bleek Chepkemei, die met haar Nederlandse vriend in het Limburgse Maasbree woont, te hebben gewonnen. Bij de mannen, die tien kilometer moesten afleggen, versloeg de Oekraïner Sergej Lebed de Keniaan Richard Limo met groot machtsvertoon in de eindsprint.

Tesfaye Jifar zegevierde op oudejaarsdag in de 77e editie van de befaamde Sylvesterloop door de straten van Sao Paulo. De 26-jarige Ethiopiër legde de vijftien kilometer binnen de drie kwartier af: 44.16. Hij had zeventien seconden voorsprong op de Keniaan Gilbert Okare. Bij de vrouwen zegevierde de Braziliaanse Maria Zeferina Baldaia in 52.15. De winnaars verdienden ieder 6000 euro.