`Leuk, España, het lijkt wel vakantie'

De man bij de kassa van de NS-winkel rekent een pakje kauwgum af, 0,65 euro.

,,Valt u iets op aan deze munten mijnheer'', is de vraag aan de man achter het loket.

,,Nee niets'', is het antwoord. Hij bekijkt de munt aandachtig, maar kan niet ontdekken of er iets mis is met de munt. Op de kopkant staat toch duidelijk een afbeelding van de Spaanse koning Juan Carlos en de tekst `España'. Nadat hem is verteld dat hij zojuist Spaanse munten heeft ontvangen reageert de kassier laconiek: ,,Wij hebben wel andere dingen aan ons hoofd dan alle muntjes drie keer om te draaien.''

Het personeel van de NS-winkel heeft een training gekregen om te wennen aan de euromunten. De afmetingen en de kenmerken van de muntstukken zijn bij de medewerkers bekend. Bij het in ontvangst nemen van de munten wordt er gekeken naar de muntzijde. Het personeel van de winkel – vijf mensen voor twee kassa's – probeert de klanten bij te staan bij het betalen in euro's.

De kaartjesautomaat in hetzelfde station blijkt de buitenlandse euro's ook moeiteloos te accepteren. Alleen het muntstuk van 0,05 wordt door de automaat teruggegeven.

Bij het enige benzinestation in Vlaardingen dat open is, wordt ook alleen naar de muntzijde gekeken. ,,Wat zegt u meneer? Is er iets mis met de munten dan? Ze zien er prima uit'', zegt de mevrouw achter de balie. ,,Spaanse euro's die zijn hier toch ook geldig? Ik zie het probleem niet.''

De milkshake bij McDonald's kost 1,40 euro. De medewerker achter de kassa, wiens eerste werkdag het is, vraagt aan de bedrijfsleidster hoeveel gulden dat is. De mevrouw legt uit dat de prijs in euro's moet worden genoemd aan de klant en dat op de kassa de prijs zowel in euro's als guldens wordt vermeld. Bij de vraag aan de bedrijfsleidster of haar iets opvalt aan de munten keert zei deze om en zegt: ,,O leuk, España, het lijkt wel vakantie met die nieuwe munten.'' En laat de Spaanse euromunten daarna achteloos in de kassa verdwijnen.